Sportovi na vodi

Šapić za "Nezavisne": Zlato "delfina" je realnost

Šapić za "Nezavisne": Zlato "delfina"  je realnost
Šapić za "Nezavisne": Zlato "delfina" je realnost

BANJALUKA - Naša ekipa je najkvalitetnija na turniru i od srca im želim da se upišu u istoriju kao osvajači zlatne medalje, rekao je Aleksandar Šapić, legendarni vaterpolista koji je medalje osvajao u kapici Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije.

Šapić je godinama terorisao protivničke golmane i sa reprezentacijom je osvajao zlatne medalje prije svega na Svjetskim i Evropskim prvenstvima, ali do najsjajnijeg odličja nije uspio da stigne na Olimpijskim igrama gdje ima dvije bronze i srebro. Srbija je u Rio de Žaneiro otišla kao prvi favorit turnira, ali je početak bio ispod očekivanja. Iz meča u meč su dizali formu i danas (17.20 časova) će "delfini" izaći na megdan Italiji u polufinalu Igara u Brazilu.

"Igre nismo otvorili na najbolji mogući način, ali rezultati u poslednje četiri godine govore da smo prvi favoriti za zlatnu medalju. Sve do ovih Igara smo čini mi se imali niz od preko 40 utakmica bez poraza što dovoljno govori o kvalitetu i sada ostaje da to pokažemo i u bazenu", izjavio je legendarni vaterpolista.

NN: Po Vama šta je bio uzrok nešto lošijeg starta reprezentacije Srbije u Riju?

ŠAPIĆ: Dosta je faktora koji su uticali na nešto lošije igre na početku. Pre svega oni su otišli na drugi kontinent kako bi igrali i to je dosta uticalo. Nekoliko utakmica su igrali u devet ujutru pa i to dosta zna da poremeti igrače. Sasvim je normalno da forma pada i raste i dobro je što smo mi nešto lošije počeli takmičenje.

NN: Kako gledate na kvalitet vaterpolo turnira? Čini se da su ekipe podjednake?

ŠAPIĆ: U Brazilu smo još jednom videli da niko nije nepobediv. Po meni je turnir pokazao da je dosta ekipa podjednakog kvaliteta i svi su barem jednom izgubili. Očekuje nas dosta uzbuđenja u borbi za medalje.

NN: Kakve su Vaše prognoze da li Srbiju očekuje zlato i da li je to realno za očekivati?

ŠAPIĆ: I dok sam bio igrač nisam volio prognoze pa tako da ni sada neću govoriti u tom smeru. Sigurno je da ovi igrači imaju znanje, kvalitet, motiv, htenje i od srca im želim da se upišu u istoriju osvajanjem zlatne medalje. Naravno da je realno očekivati zlato, ali ne treba stvarati pritisak. Kao što sam rekao imamo najbolju ekipi u na Olimpijske igre smo otišli kao aktuelni prvaci svijeta i Evrope.

NN: Srbija je u rvanju osvojila prvu medalju na OI. Predhodnih dana je bilo dosta kritika na račun sportista da li su po Vama one opravdane?

ŠAPIĆ: Kada su kritike počele bio sam jedan od prvih koji je stao u odbranu sportista. Trebamo da budemo ponosni na sve jer su oni jedno od blaga koje Srbija ima. Otišli su na najveće sportsko takmičenje i nije uvek lako ostvariti vrhunske rezultate. Igre su krenule nešto slabije, ali kako god da se završe biću ponosan na sve naše predstavnike i od mene uvek mogu da očekuju podršku.

 Lična karta

Aleksandar Šapić

Datum rođenja: 01.06.1978.

Mjesto rođenja: Beograd

Država: Srbija

Nastupa za reprezentaciju: 385

Golova za reprezentaciju: 981

Klubovi u karijeri: Crvena zvezda, Partizan, Bečej, Kamolji, Savona, Šturm

 Šapićeve medalje po godinama

1997. srebro EP

1998. bronza SP

2000. bronza OI

2001. zlato EP, srebro SP

2002. bronza SK

2003. zlato EP, bronza SP

2004. srebro OI, srebro SL

2005. zlato SP, zlato SL

2006. zlato EP, zlato SK, zlato SL

2007. zlato SL

2008. zlato SL , srebro EP, bronza OI

 Danas polufinale

Crna Gora - Hrvatska      17:20

Srbija - Italija         17:20

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije