Sportovi na vodi

Savić slavio i preuzeo vođstvo

Savić slavio i preuzeo vođstvo
Foto: N.N. | Savić prvi u sprintu

Kajakaš banjalučkog Vrbas M:tela Darko Savić pobijedio je na trci ECA Evrokupa u sprintu na divljim vodama i nakon tri trke preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Savić je prvu trku u kanjonu Tijesno završio za 55,17 sekundi, dok zbog visokog vodostaja Vrbasa druga nije vožena, pa su kao konačni rezultati uzeti oni iz prve trke. Drugi u K1 bio je Austrijanac Andreas Bosina, a treći Marko Marjanović iz Srbije. Slovenac Vid Oštrbenk, koji je nakon druge trke Evrokupa vodio, na Vrbasu je bio šesti. Kajakaš Vrbasa Anes Šudić zauzeo je devetu poziciju i drugi je najboljeplasirani takmičar iz BiH.

"Zadovoljan sam pobjedom i prvim mjestom u Evrokupu, a vjerujem da ću ga zadržati do kraja takmičenja (biće vožene još dvije trke Evrokupa). Prvo mjesto sam zauzeo već u prvoj vožnji, koja je za mene bila relativno loša, a druga nije vožena zbog visokog vodostaja. Voda je za pola sata narasla preko metar, pa ne bi bila ravnopravna borba da se takmičenje nastavilo i odlučeno je da se prekine. Konkurencija je bila dobra, Austrijanci i Slovenci su veoma dobri, kajakaši iz Srbije takođe, njima je ovo bila izborna trka za Svjetsko prvenstvo", rekao je Savić.

U konkurenciji C1 Hrvat Luka Obadić je pobijedio ispred sunarodnika Ivana Tolića i Pavla Zdravkovića iz Srbije, kod dama je jedina trku završila kanuistkinja Alba Zoe Gržin iz Hrvatske, dok je u konkurenciji kajakašica najbolja bila Austrijanka Valentina Drajer. Druga je bila Katrin Rajtmajer, takođe iz Austrije, a treća Maja Štimac iz Hrvatske. U C2 su Obadić i Tolić pobijedili ispred Austrijanaca Manuela Ficvizera i Petera Draksla, te Srba Zdravkovića i Ognjena Dimitrijevića.

Na Vrbasu su se takmičili kajakaši i kanuisti iz osam zemalja, a bilo je dvadesetak timova.

"Sve je bilo dobro, takmičenje je bilo kvalitetno, samo smo u nedjelju imali problem s vodostajem. Termoelekrana Ugljevik je iskočila iz sistema pa je Bočac pojačao proizvodnju električne energije, to se dešava, smo što mi nismo imali sreću da zavšimo takmičenje. Kao glavni sudija sam prekinuo trku, održao sastanak s vođama timova i odlučeno je da se kao konačni rezultati uzmu oni iz prve trke. Inače se voze dvije pa se gleda najbolje vrijeme", rekao je Nikola Stanković, direktor KKK Vrbas M:tel, koji je organizator trke.

Dan ranije vožen je spust klasik od Novoselije do tvrđave Kastel. Prvi je u K1 bio Austrijanac Gerhard Šmit, drugi Savić, a treći Marjanović,

"Drugo mjesto je super. Sprint je moja disciplina, ali zadovoljan sam kako sam odvezao spust", rekao je Savić.

Poredak spusta

U subotu je na rijeci Vrbas vožena trka spusta, a postignuti su sljedeći rezultati: C1 seniori: Tomislav Lepan, Luka Obadić, Jadran Zonjić (svi iz Hrvatske), C1 juniori: Matej Zonjić (Hrvatska), Luka Zubčić (Hrvatska), Maj Oštrbenk (Slovenija), C2: Manuel Filcvizer - Peter Draksl (Austrija), Pavle Zdravković - Ognjen Dimitrijević (Srbija), Leon Seferović - Dušan Mačkić (BiH), C2 žene: Marija Mićić - Isidora Mitrović, K1: Gerhard Šmit (Austrija), Darko Savić (BiH), Marko Marjanović (Srbija), K1 juniori: Vid Oštrbenk (Slovenija), Marko Jović (Srbija), Dušan Mačkić (BiH), C1 žene: Alba Zoe Gržin (Hrvatska), Milica Kostov (Srbija), K1 seniorke: Valentina Drajer (Austrija), Katrin Rajtmajer (Austrija), Maja Lazarević (Srbija), K1 juniorke: Fiona Forkert (Austrija), Viktorija Anselgrube (Austrija), Lejla Sipić (BiH).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije