Sportovi na vodi

Šestogodišnji Ismail Zulfić pomjera granice: Od preplašenog dječaka do šampiona

Šestogodišnji Ismail Zulfić pomjera granice: Od preplašenog dječaka do šampiona
Šestogodišnji Ismail Zulfić pomjera granice: Od preplašenog dječaka do šampiona

Onda kad snaga volje postane jača od svega, tada nijedan cilj nije neostvariv, kao što nijedna prepreka nije dovoljno visoka da se ne može preskočiti.

Dokazao je to na vlastitom primjeru šestogodišnji dječak Ismail Zulfić iz Zenice. Ono što drugi rade rukama, hrabri mališan bez ikakvih problema i bilo čije pomoći uspijeva nogama. Iako je rođen bez obje ruke i s deformisanom jednom nogom, dok su mu na drugoj nozi spojeni prsti, njemu to ne predstavlja smetnju da svakog dana iznova pokaže da je čudo od djeteta.

Mnogo odricanja, puno truda, rada i želje za uspjehom i neizmjerna podrška majke Elmine i oca Ismeta odveli su ovog vanserijskog dječaka do visina i uspjeha, koje mnogi njegovi vršnjaci neće ostvariti ni u zrelijim životnim godinama. Kruna za trud došla je prošlog vikenda, kada je u Zagrebu na 9. regionalnom prvenstvu Hrvatske u plivanju za invalidne osobe preplivao olimpijski bazen i pobijedio u svojoj kategoriji 50 metara leđno.

"Da budem iskren, nismo očekivali da će napraviti ovakav napredak i to za tako kratko vrijeme, jer se plivanjem bavi svega godinu dana. Međutim, uz dosta odricanja i tu njegovu notu borca koji ne voli da gubi i nikad se ne predaje uspjeli smo napraviti puno i ponosni smo zbog toga", kaže otac Ismet.

On ističe da je priča o plivačkom čudu zapravo počela slučajno. Sportski uspjeh nije bio u prvom planu.

"Doveli smo ga na plivanje prvenstveno da bi mu kičma ostala zdrava jer sve radi nogama i zbog toga je stalno u pognutom položaju. Bili smo skeptični jer je prije upao u manji kućni bazen i nagutao se vode, pa je bio u strahu. Dakle, takmičarski dio nije bio u prvom planu, a kad smo vidjeli konstantan napredak i talent rodila se ideja da okusi i čari takmičenja. Praktično smo napravili višestruki uspjeh. Pobijedio je strah od vode, pobijedio je na takmičenju i dobili smo pravilan razvoj kičme", dodaje Ismet. Pod motom "u vodi smo svi jednaki", o Ismailovom sportskom razvoju brine se trener Plivačkog kluba Spid iz Sarajeva Amel Kapo. Prisjetio se njihovog prvog susreta prije nešto više od godinu dana.

"Sjećam se tog njegovog straha od vode koji je imao jer je ranije doživio neugodno iskustvo. Znam da se prepao i pobjegao kad je prvi put nogicom dodirnuo vodu. Uslijedili su dani prilagođavanja, a danas je on pobjednik i zvijezda u najavi", kaže Kapo.

Iako do 12. godine po propozicijama nema pravo nastupa ni na jednom zvaničnom evropskom, svjetskom ili paraolimpijskom takmičenju, Kapo svom pulenu već sada predviđa blistavu sportsku karijeru. 

"Želja je da odemo na međunarodnu klasifikaciju, koja će se ove godine održati u Berlinu. Na taj način bismo stekli osnovne preduslove za nastup na nekom evropskom, svjetskom ili paraolimpijskom takmičenju u budućnosti. U godinama koje su pred nama vidim ga kao pobjednika ili osvajača paraolimpijskih medalja", smatra Kapo.

A sve bi, kaže, moglo biti još i bolje da uslovi za rad to dozvoljavaju. Naime, s obzirom na to da u Zenici ne postoji adekvatan bazen, Ismaila roditelji moraju dva puta sedmično dovoditi u Sarajevo, što iziskuje dosta vremena i prije svega novca.

"Prvo je trenirao samo jednom sedmično. Sada je na razne načine pokriven njegov dolazak dva puta. On je ostvario ogroman napredak sa samo dva treninga sedmično. Ne mogu ni zamisliti šta bi se desilo da imamo uslove da radimo svaki dan", zaključio je Kapo.

Plivanje, skijanje, fudbal...

Plivanje nije jedini sport u kojem se istakao Ismail.

"On je dijete bez prepreka i svaki dan pomjera granice. Plivanje nije jedino što voli. Prošle zime je na Bjelašnici naučio skijati, voli fudbal i jednostavno pomjera granice ljudskih mogućnosti. Koristi tablet, računar, samostalno pije vodu, jede, piše, igra se... Kad vidim njega, shvatim da ne postoje nemoguće stvari", kazao je Kapo.

Klub Spid iz Sarajeva okuplja oko 100 mališana, od čega 53 s invaliditetom. Oni zajedno rade s djecom bez poteškoća, a među njima je i Ismailova mlađa sestra Hanom, koja nema fizičke nedostatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije