Sportovi na vodi

Vaterpolisti Srbije startuju na EP u Barseloni

Vaterpolisti Srbije startuju na EP u Barseloni
Foto: N.N. | Vaterpolisti Srbije startuju na EP u Barseloni

Delfini vole da pišu istoriju. Vaterpolisti večeras (20.30) protiv Rumunije počinju napad na četvrtu uzastopnu titulu prvaka Evrope i sačuvaju li tron postaće prva selekcija poslije Drugog svjetskog rata kojoj je to pošlo za rukom. Jedino su Mađari od 1926. do 1938. pet puta zaredom pokorili Evropu.

“Realno je da osvojimo četvrto zlato zaredom, ali uvek postoje i nepredvidive okolnosti. Mislim da ne smemo da razmišljamo o tome, već da se trudimo da igramo što bolji vaterpolo. Jer, kad god smo razmišljali da idemo da osvajamo zlato nije dobro prošlo - ističe golman Branislav Mitrović.

Sedam kruna

Srbija je od svoje samostalnosti, 2006, osvojila četiri zlata (2006, 2012, 2014, 2016), jedno srebro (2008.) i jednu bronzu - 2010. Ali, kao nasljednica SFRJ, SRJ i SCG ne vječitoj tabeli je druga sa 21 medaljom - sedam zlata, devet srebra i pet bronzi. Trofejniji su samo Mađari - 24 (12, 6, 6).

Srbi su kao olimpijski pobjednici glavni favoriti. Ali, titulu mjerkaju još šest selekcija: Hrvatska, Italija, Španija, Mađarska, Grčka i Crna Gora. A prve nedjelje je najvažnije da protiv Rumunije, Rusije (srijeda) i Slovačka (petak) opravdaju ulogu favorita, osvoje prvo mjesto u grupi D, koje donosi četvrtfinale.

“Imali smo odlične treninge sa Španijom. Protiv Rumunije očekujem naravno pobedu, ali i igru koja će pokazati gde smo do sada. Zadovoljni smo organizacijom, bazen izgledom prestvalja temelj za spetakl kakav vaterpolo zaslužuje”, istakao je na presu selektor Dejan Savić.

Trofejni strateg podsjeća da su sličnu situaciju imali i 2016. na EP u Beogradu:

“Ovde su najbolje ekipe sveta. Naš cilj se zna - Tokio 2020, i sve do tada su usputne stanice. Posle Rija smo okrenuli stranicu... To što smo u "lakšoj" grupi nije otežavajuća oklonost za nas, jer smo tako produžili pripreme, koje su ove godine bile najkraće u istoriji. U suštini presudno je četvrtfinale, gde nemamo pravo da se okliznemo.

Kapiten Filip Filipović podvlači da su navikli da se nose sa pritiskom, da ih niko ne gleda kao potencijalnog uzastopnog evropskog prvaka, već kao ekipu koja želi nešto da osvoji:

“Navikli smo da se svake druge godine borimo za zlato. Smatram da uz nas šest reprezentacija konkuriše za najviši plasman. To je dobro za vaterpolo, samo mi je žao što neka od tih ekipa nije sa nama u grupi. Moramo što bolje da se spremimo za četvrtfinale, jer 24. jula nemamo pravo na loš dan, grešku. Moramo da odigramo najbolje kako bismo se kasnije borili za medalju.

Rivali u grupi ne opterećuju mnogo Filipovića:

“Razlika u kvalitetu je više nego očigledna. Na startu ne zavisi od Rumuna, nego samo od nas. Zbog "slabije" grupe šampionatu ćemo prići na drugačiji način”, naglašava Filipović.

Titula 40.000 evra

Evropska plivačka federacija (LEN) šampiona će nagraditi sa 40.000 evra. Srebro vredi 30.000, a bronza 20.000 evra.

Ne debituje samo Nemanja Vico na evropskim prvenstvima, već i Viktor Rašović, koji se lane okitio svjetskom bronzom:

“Uvek idemo na najviši plasman. Biće žestoko, jer nema kao pre izrazitih favorita.

Iskusni golman Gojko Pijetlović se nada da će biti kao prethodnih godina:

“Ipak, biće teže nego ranije. Retko se dešava da šest selekcija može da osvoji prvenstvo. U grupi nas očekuju tri malo lakše utakmice, a posle toga ide sve teže, od četvrtfinala počinje ono pravo. Ako uspemo da temprimo formu, ne bi trebalo da bude problema”.

Miloš Ćuk podvlači da je ključna utakmica četvrtfinalna i nada se da mogu dobro da se spreme za "dan D". Nada se da će se kući vratiti kao šampioni.

“Svi verujemo da možemo da odbranimo tron, da četvrti put zaredom osvojimo titulu. Do sada smo dosta toga promenili, postavili nove standarde. Ipak, najbolje je da idemo korak po korak”, ističe nova zvijezda zagrebačke Mladosti.

SRBIJA 2018

1. Gojko PIJETLOVIĆ

2. Dušan MANDIĆ

3. Viktor RAŠOVIĆ

4. Sava RANĐELOVIĆ

5. Miloš ĆUK

6. Duško PIJETLOVIĆ

7. Nemanja VICO

8. Milan ALEKSIĆ

9. Nikola JAKŠIĆ

10. Filip FILIPOVIĆ (k)

11. Andrija PRLAINOVIĆ

12. Stefan MITROVIĆ

13. Branislav MITROVIĆ

* Selektor Dejan SAVIĆ

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije