Sportovi na vodi

Vaterpolitisti Srbije u polufinalu

Vaterpolitisti Srbije u polufinalu
Vaterpolitisti Srbije u polufinalu

BUDIMPEŠTA - Vaterpolisti Srbije plasirali su se večeras u polufinale Evropskog prvenstva u Mađarskoj pobjedom nad Grčkom rezultatom 13:9.

“Delfini“ će se u borbi za finale sastati sa Crnom Gorom, koja je kao prva iz grupe obezbjedila direktan plasman među četiri najbolje selekcije.

Duel Srbije i Grčke imao je nekoliko faza, od one gol za gol do serija na obe strane, ali ipak kompletan povratak protivnika u meč zaustavio  je Dušan Mandić sa dva gola u finišu meča, javio je B92.

Kompletna reprezentacija Srbije je odigrala sjajno u napadu, po dva gola postigli su Miloš Ćuk, Slobodan Nikić, Filip Filipović, Milan Aleksić i Dušan Mandić, dok su se po jednom u strijelce upisali Stefan Mitrović, Sava Ranđelović i Andrija Prlainović. Na drugoj strani veoma raspoložen bio je Angelos Vlahlopulos sa četiri gola.

Prvu veliku šansu na utakmici imala je selekcija Grčke, Mandić je zaradio isključenje, ali je odbrana Srbije uspela da se odbrani, a već u sljedećem napadu Miloš Ćuk je bio precizan sa krilne pozicije za 1:0.

Na isteku trećeg minuta prve dionice iz velike daljine je Angelos Vlahlopulos bio precizan i smanjio na 1:1, a prethodno je golman Srbije Gojko Pjetlović ubilježio nekoliko odličnih odbrana.

Egal nije trajao predugo, Ćuk je postigao svoj drugi pogodak, ovoga puta sa centralne pozicije, za 2:1. Ponovo je Srbija imala igrača manje, Rađen je zaradio isključenje, a sa krila je Funtulis doneo novo izjednačenje, 2:2.

Gol za golom, Slobodan Nikić je fantastičnom šraubom ponovo doveo Srbiju u vođstvo, 3:2. Stefan Mitrović je otvorio drugu deonicu lepim golom, ušao je na poziciju drugog centra i doneo 4:2.

Igrač više je ponovo bio koban po "Delfine", Funtulis je opet bio precizan, nešto poput Ćuka, ovoga puta sa centralne pozicije za 4:3. Nastavili su izabranici Dejana Savića da forsiraju igru na centru, Slobodan Nikić je postigao svoj drugi gol, 5:3.

I sledeći napad je završio golom Srbije, Filip Filipović je donio 6:3, a uzvratio je istom mjerom Milonakis, 6:4. Drugi gol za redom, treći za Funtulisa sa peterca za 6:5.Seriju Grka prekinuo je Andrija Prlainović, za 7:5.

Poslije gotovo tri minuta bez gola, mrežu Grčke ponovo je otključao Milan Aleksić, za 8:5, a već u sledećem napadu Filipović je pogodio za 9:5, međutim Vlahlopulos je smanjio na 9:6.

Dvocifreni broj golova za "Delfine" donio je Sava Ranđelović, svojim prvim golom na Evropskom prvenstvu, 10:6, a prednost Srbije podigao je Aleksić, 11:6, međutim pred kraj četvrtine Vlahlopulos je smanjio na 11:7, a na isti način je otvorio i posljednju deonicu, 11:8, a seriju je nastavio Milonakis, 11:9.

Ipak, potpuni povratak Grka zaustavio je Dušan Mandić, sa dva gola za 13:9.

Hrvati bez polufinala  

Vaterpolisti Italije savladali su Hrvatsku rezultatom 8:7 (1:1, 3:2, 2:2, 2:2) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Mađarskoj.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Aleks Đorđeti i Pietro Filjoli sa po dva pogotka. Na drugoj strani kod Hrvata Sandro Sukno je postigao je tri gola.

Skoro čitav meč se igrao gol za gol. Italija je prva povela preko Matea Ikardija, a izjednačio je Sandro Sukno. Do poluvremena je postignuto pet golova, tri su u mreži Hrvatske a dva u mreži Italije.  

Treća dionica je završena sa po dva gola na obe strane. Na četiri minuta pre kraja meča rezultat je bio 6:6, da bi Italijani napravili ključnu razliku od dva gola. Do kraja Hrvatska je uspjela da postigne gol na dva minuta pre kraja, ali Italija je uspjela da sačuva prednost i plasira se u polufinale.
Italija će se u polufinalu sastati sa domaćinom turnira Mađarskom u petak od 19h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije