Sportovi na vodi

Vaterpolo dobija novu dimenziju: Uskoro krovni savez BiH

Vaterpolo dobija novu dimenziju: Uskoro krovni savez BiH
Vaterpolo dobija novu dimenziju: Uskoro krovni savez BiH

Vaterpolo u Bosni i Hercegovini za 60 dana bi trebalo da dobije krovni savez, a iz Vaterpolo saveza Republike Srpske su najavili i da će ozvaničiti saradnju sa VS Srbije.

"Vaterpolo je jedini olimpijski sport u BiH koji nema krovni savez, ali i to će se uskoro promijeniti. Na sastaknu s predstavnicima VS Federacije BiH formiran je inicijativni odbor za osnivanje krovnog saveza, koji bi nastao ravnopravnim udruživanjem VS RS i VS FBiH. Inicijativni odbor će u 60 dana usaglasiti statut i održati osnivačku sjednicu Skupštine", rekao je Slobodan Grahovac, v.d. predsjednika Vaterpolo saveza RS.

Zasad je predviđeno da takmičenja budu održana u konkurencijama do 17 i 19 godina, a kasnije i prvenstva na nivou seniorskih ekipa.

"Za početak će to biti turnirska takmičenja, dok bi kasnije, sa razvojem klubova, bila formirana liga. Klubovima će biti omogućeno da igraju i regionalna takmičenja, odnosno da se regionalno povezuju. Osim prvenstava i kup takmičenja, biće predloženo da se u Neumu igra ljetno prvenstvo do 15, 17 i 19 godina i u konkurenciji seniora, jer Neum nema uslova da se u drugom periodu održavaju takmičenja", dodao je Grahovac.

On je istakao da će formiranje saveza doprinijeti kvalitetnijem radu, a u tom cilju VS RS će ozvaničiti saradnju sa VSS, čiji su predstavnici Nemanja Marijan, izvršni direktor, i Marko Stefanović, generalni sekretar, proteklih dana bili u Banjaluci.

"Kada su gostovali vaterpolisti Crvene zvezde i Partizana u Banjaluci ugostili smo delegaciju VSS, koji je nosilac vaterpolo sporta na ovim prostorima. Protokol o saradnji će biti potpisan u narednih dvadesetak dan u Banjaluci, a saradnja će biti ostvarena u nekoliko pravaca. Radićemo na edukaciji trenera i igrača, organizovaćemo kampove u RS jednom ili dva puta godišnje, na koje će dolaziti stručnjaci iz Srbije, a naši klubovi će se moći takmičiti u prvenstvima Srbije za mlađe kategorije, kao što to već čini VK Banjaluka", rekao je Grahovac.

Dolaze Mađari, Amerikanci ili Australijanci

Banjaluka bi nakon duela Crvene zvezde i Partizana ove godine mogla da bude domaćin još jedne interesantne utakmice, koja će poslužiti kao promocija vaterpola.

"Sa VSS je postignut načelan dogovor da reprezentacija Srbije gostuje u Banjaluci, najvjerovatnije u toku priprema za Svjetsko prvenstvo, koje će od 21. jula biti igrano u Španiji. Kandidati za protivnika Srbiji su reprezentacije Mađarske, SAD ili Australije, koje će biti na pripremama u Srbiji, i s njima ćemo stupiti u kontakt i pokušati dogovoriti gostovanje", rekao je Grahovac.

U subotu Kup RS

Kup Republike Srpske za vaterpoliste do 12 i 16 godina biće održan u subotu (od 10 časova) na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci. Učestvovaće VK Banjaluka sa dvije ekipe i VK Student.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije