Sportovi na vodi

Vaterpolo klub Borac: Ispunjavamo sve uslove za članstvo u VS RS

Vaterpolo klub Borac: Ispunjavamo sve uslove za članstvo u VS RS
Foto: N.N. | Vaterpolo klub Borac: Ispunjavamo sve uslove za članstvo u VS RS

Vaterpolo klub Borac iz Banjaluke dobio je odbijenicu za prijem u Vaterpolo savez RS iako, kako tvrde u klubu, ispunjavaju sve uslove, dok iz Saveza poručuju da je odluka o odbijanju prijema u interesu vaterpolo sporta RS.

"Borac je osnovan 2008, a reaktiviran 2017. Dobili smo odbijenicu, rekli su nam da je zahtjev neosnovan, ali imamo sve potrebne papire za prijem i sve smo uradili u skladu sa Zakonom o sportu i prema pravilima Vaterpolo saveza RS. Nakon odbijenice smo se obratili i Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS i gradu Banjaluka, jer ispunjavamo sve uslove za prijem", rekao je Davor Josipović, predsjednik Borca, podsjećajući da klub ima 40 članova.

Čelnici Borca su ponovo poslali zahtjev za prijem, ali po svemu sudeći ponovo će dobiti odbijenicu.

"Upravni odbor Vaterpolo saveza RS je jednoglasno donio odluku da Borac ne bude primljen u članstvo, jer ne zadovoljava mnoge kriterijume i njihov prijem nije u interesu vaterpolo sporta RS. Odbijeni su na osnovu činjenica, jer se radi o cijepanju vaterpolo klubova RS i izvlačenju mlađih kategorija. Konkretno, pocijepan je VK Banjaluka, nosilac vaterpolo sporta u BiH, što je u interesu sarajevskih klubova i Hrvatskog vaterpolo kluba Jadran iz Neuma, koji nakon poraza u svim kategorijama na Prvenstvu BiH žele da sruše VK Banjaluka", rekao je Slobodan Grahovac, predsjednik Vaterpolo saveza RS.

Grahovac, inače i prvi čovjek VK Banjaluka, smatra da je problem što uspjeh Banjaluke nekome smeta.

"Trener kadetske ekipe (Josipović) je nakon četiri mjeseca nedolaska na treninge sve započeo i našao klub koji je bio izbačen zbog nediscipline s Gradskog olimpijskog bazena i koji nije bio član Saveza. Pokušava da sruši Banjaluku, koja mnogima smeta jer je jedini klub prvak i pobjednik Kupa u BiH u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i to treba da bude još pet sezona po sadašnjem odnosu sa Sarajevom i Neumom", istakao je Grahovac i dodao:

"Takođe, ima dokument iz 2011. gdje gradski vaterpolo savez stopira formiranje novih vaterpolo klubova ili vaterpolo škola pri plivačkim klubovima jer se gubi dominantan nivo u BiH, koji duži niz godina uspješno držimo, a po doktrini Vaterpolo saveza Srbije na jednom bazenu uspješno može raditi samo jedan klub. Sve drugo je cijepanje i nelojalna konkurencija."

Josipović ističe da nema govora o rušenju VK Banjaluka.

"Bio sam koordinator za sve mlađe selekcije u Banjaluci i to sam volonterski radio, a otišao sam zbog razilaženja u razmišljanju s Grahovcem. Kasnije su mi ljudi dali ideju o reaktiviranju Borca i prihvatio sam. Nema govora o rušenju Banjaluke, mi samo želimo što bolji vaterpolo i da se bavimo sportom koji volimo", rekao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije