Sportovi na vodi

Vaterpolo u Areni: Spektakl koji još nije viđen u Srbiji

Vaterpolo u Areni: Spektakl koji još nije viđen u Srbiji
Vaterpolo u Areni: Spektakl koji još nije viđen u Srbiji

BEOGRAD - Najveća dvorana na Balkanu, Kombank arena, posljednjih godina bila je mjesto gdje su priređeni spektakli u košarci, rukometu, tenisu, održani koncerti najvećih muzičkih zvijezda iz Srbije, regiona i svijeta, ali ono što se sprema tokom Evropskog prvenstva u vaterpolu, prema najavama organizatora, biće nešto što dosad nije viđeno.

Tačno dvije nedjelje uoči starta šampionata počelo je montiranje dva montažna bazena, jednog takmičarskog (34-21-2,15) i drugog za zagrijavanje (25-15-2,15), čime je započeta realizacija projekta koji se priprema u posljednjih godinu i po dana.

Kako je rekao direktor preduzeća EP 2016 Darko Udovičić, šampionat Evrope u vaterpolu, u Areni, bez dileme je tehnički najizazovnija sportska priredba u istoriji Srbije.

"Počeli smo sa montiranjem bazena, radove izvodi poznata kompanija 'Mirta plus', koja je isto ovo već radila za evropska i svjetska prvenstva i Olimpijske igre. Konstrukcija će biti gotova do kraja nedelje, incijalno punjenje 4. januara, posle toga potrebno je 36 sati da se napuni približno 2.000 kubika vode, što je otprilike jedna trećina, kada automatski kreće grijanje, što znači da će bazeni čim se napune biti u upotrebi", istakao je Udovičić.

On se zahvalio direktoru Arene Ðorđu Milutinoviću što je omogućio nekoliko dana van rasporeda.

"Sve ide svojim tokom, po rasporedu od 9. januara sve reprezentacije imaće treninge u Areni, a mi se nadamo da će srpski vaterpolisti i vaterpolistkinje prvi 'osetiti' vodu 8. januara uveče. Radimo na tome", rekao je on.

Udovičić je otkrio da je interesovanje veliko, pogotovo za prvi dan šampionata kada je na programu "vaterpolo klasik" između Srbije i Hrvatske i naravno, za posljednji dan, 23. januara kada će se odlučivati o medaljama.

"Vaterpolo selekcija Srbije je sama po sebi magnet, a ovdje imamo dodatni interes zbog činjenice da se sve održava u Areni. Za ova dva dana ulaznica za nivo 200, što je 3.400 mesta, više nema, dok je nivo 400 posebno interesantan jer će zbog toga što je bazen izdignut 2,15 metara navijačima sve biti mnogo vidljivije nego, recimo, na košarci ili tenisu", kaže on.

U organizaciji šampionata učestvovaće i skoro 400 volontera, koji će pomoći da za 14 dana turnira, na tačno 100 utakmica, u kojima će igrati 28 ekipa - 16 u muškoj i 12 u ženskoj konkurenciji, sve protekne na najvišem nivou.

Šampionat Evrope odrrzava se od 10. januara, a Srbija brani zlatnu medalju osvojenu prije dvije godine u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije