Sportovi na vodi

Veliki ispit za bh. plivače

Veliki ispit za bh. plivače
Veliki ispit za bh. plivače

Amina Kajtaz i Adi Mešetović su plivači od kojih se najviše očekuje na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima koje u Kanadi počinje 6. decembra, ali u dobre nastupe vjeruju i Ilijan Malčić, Anđelo Šimić, Nejla Karić i Emina Pašukan.

Iza Malčića su manji zdravstveni problemi i s nestrpljenjem očekuje početak takmičenja u Vindzoru.

"Mučile su me neke male bolesti, ali sada sam spreman i na osnovu toga kako se osjećam u bazenu mislim da mogu isplivati lične rekorde, kao što sam uradio na Evropskom prvenstvu u Izraelu. Tu sam pokazao da dobro plivam na velikim takmičenjima. Ovo je moje prvo SP i nadam se da ću biti među 30 plivača. Ukoliko bih u tome uspio - bio bih veoma zadovoljan, ipak je to SP. Svim plivačima je bitnije SP u velikim bazenima, ali i ovdje će biti jaka konkurencija", rekao je dvadesetogodišnji plivač banjalučkog 22. aprila.

On će nastupiti 100 i 200 m slobodno, a prvi nastup ga očekuje 7. decembra (200 m), tako da neće imati mnogo vremena za aklimatizaciju, jer u Kanadu putuje u subotu.

"Idemo knap što se tiče oporavka od puta i prilagođavanja, ali nadam se da će sve dobro proći", dodao je Malčić.

Ovo će biti prvo SP u malim bazenima i za ostale bh. plivače i veliki ispit za sve. Kajtazova (19 godina, Velež, Mostar) će plivati 50 i 100 m delfin, Adi Mešetović (19, Olimp, Banjaluka) 50 m prsno, 50 m delfin i 50 m slobodno, Anđelo Šimić (17, Bosna, Sarajevo) 50, 100, 200 i 400 m slobodno, a petnaestogodišnja Nejla Karić će nastupiti na 200, 400 i 800 m slobodno.

"Veoma se radujem što ću nastupiti na Svjetskom seniorskom prvenstvu, ali još nisam u potpunosti ni svjesna da sam ostvarila normu. Trud se isplatio! Dobro sam se pripremila za takmičenje, naporno sam trenirala i vjerujem da ću otplivati svoje trke kako treba. Najviše očekujem na 400 i 800 metara slobodno, a to su ujedno discipline u kojima držim bh. rekorde", rekla je Karićeva, plivačica GKVS Sarajevo.

I njena vršnjakinja Emina Pašukan srećna je što će se takmičiti sa najboljim plivačicama svijeta. Plivačica Bosne je početkom godine izborila nastup.

"Ovo je najveće takmičenje na kojem ću nastupiti. Bila sam na Svjetskom juniorskom prvenstvu, ali ovo je seniorsko i posebno je za mene. Srećna sam. Dvije sedmice sam se intenzivno pripremala za šampionat. Očekujem dobre rezultate, želim da plivam lične rekorde ili da ostvarim rezultate koji su blizu njih", rekla je Pašukanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije