Sportovi na vodi

Vrijeme i novac koče entuzijazam

Vrijeme i novac koče entuzijazam
Vrijeme i novac koče entuzijazam

Kajak-kanu klub Vrbas - M:tel priprema organizaciju Evropskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banjaluka - Vrbas 2015" i bori se sa brojnim problemima, ali u klubu vjeruju da će organizovati još jedno dobro takmičenje.

Najbolji seniori Evrope u gradu na Vrbasu će nastupiti od 1. do 7. juna.

"Što se tiče tehničkog dijela organizacije, odrađujemo sve prema planu, ali i dalje postoji niz problema. Nemamo stazu jer je uništena prošle godine u poplavama. Novca nema, sve je manje vremena da se završi staza, još nema ni konkretne podrške zvaničnih institucija, ali vjerujem da ćemo uspjeti ispoštovati stroge uslove Svjetske kanu federacije", rekao je Nikola Stanković, sekretar KKK Vrbas - M:tel.

Klub je 2014. svojim novcem učestvovao u popravci dva prilaza vodi za čamce.

"Potrebne su i sudijske platforme, startna i ciljna platforma, tribine...", kaže Stanković.

Za organizaciju EP potrebno je oko 25.000 KM, a u tu cifru nisu uračunati troškovi ceremonija otvaranja i zatvaranja šampionata.

"Samo će nas licencirana agencija za mjerenje vremena koštati oko 6.000 evra, i to je najveći pojedinčni trošak. Od grada imamo usmeno obećanje da ćemo dobiti 5.000 KM, od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS očekujemo podršku, a ako ne uspijemo da obezbijedimo potreban novac, ponovo ćemo se kreditno zadužiti, kao što smo to radili za Svjetski kup 2013. Taj kredit još otplaćujemo. Ali, nema odustajanja, reprezentacije su već rezervisale smještaj, dolaze na pripreme... i bilo bi veoma komplikovano da otkažemo ili da izgubimo domaćinstvo", istakao je Stanković.

Banjaluka će imati višestruku korist od EP. Osim promocije grada, tu je i značajna finansijska dobit.

"Tako je. Već je prijavljeno 15 reprezentacija. Doći će više od 700 ljudi, boraviće ovdje 10 dana i snosiće svoje pansionske i vanpansionske troškove, tako da će potrošiti minimum 350.000 KM", rekao je sekretar Vrbasa.

Vrbas je posljednjih godina bio uspješan domaćin dva Evropska prvenstva i četiri trke Svjetskog kupa, pohvale su stizale sa svih strana svijeta, a Banjalučani žele da organizuju još jedan vrhunski šampionat koji će biti uvertira za Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano na istom mjestu 2016. Sljedeće godine se očekuje 1.200 gostiju.

Klub uništen u poplavama

KKK Vrbas je prošle godine uništen u poplavama. Dok su članovi kluba pomagali ugroženima na području Banjaluke, prostorije kluba, svlačionice i kompletna oprema u trenu su "nestali". Pomoć u sanaciji objekta i prostorija nisu dobili ni od koga, a jedina pomoć je uslijedila od kompanije "M:tel", koja je obnovila svu sportsku opremu jednog od najstarijih sportskih kolektiva u gradu (osnovan 1947).

Rok simfonija

Svečano otvaranje EP biće 3. juna, kada će nastupiti banjalučka "Rok simfonija", koja je na nekoliko koncerata oduševila brojne ljubitelje muzike spojem modernog i klasičnog. Zatvaranje šampionata je 7. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije