Sportovi na vodi

Za Kajtazovu i Čeprkala SP izazov

Za Kajtazovu i Čeprkala SP izazov
Za Kajtazovu i Čeprkala SP izazov

Plivači ulaze u završnu fazu priprema za Svjetsko prvenstvo u Kazanju, gdje će BiH predstavljati Ensar Hajder, Ivana Ninković, Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Takmičenja u plivanju počinju 2. avgusta, a za osamnaestogodišnju Kajtazovu i šesnaestogodišnjeg Čeprkala biće ovo poseban šampionat jer će im to biti prvo svjetsko prvenstvo.

"Veoma sam sretna što ću nastupiti na Svjetskom prvenstvu i jedva čekam takmičenje. Bilo mi je teško da isplivam rezultat koji vodi u Kazanj, ali s trenerima Borutom Petričem i Andrejom Dropcem sam uspjela da ostvarim taj rezultat. Bilo je potrebno puno rada i truda", rekla je Kajtazova.

O plasmanima u Kazanju ne razmišlja, kaže da joj je to u drugom planu.

"Važniji je rezultat i voljela bih da popravim rezultat prije svega na 100 metara delfin, odnosno da plivam ispod 1,03 minuta ovu disciplinu. Na 50 metara delfin će mi biti malo teže popraviti vrijeme, ali trudiću se", istakla je Kajtazova, koja se trenutno u Dubrovniku priprema za SP.

I pred najmlađim članom bh. tima Čeprkalom je veliki izazov.

"Uzbuđen sam što ću nastupti na SP. U odličnoj sam formi, jer sam se spremao za velika takmičenja. Sada me očekuje EYOF u Tbiliju (od 26. jula do 1. avgusta), koji mi je prioritet što se tiče plasmana i rezultata, ali poslužiće mi i kao test za Kazanj. Na SP gledam kao na ogromno iskustvo koje će mi poslužiti za dalji napredak", naglasio je Čeprkalo, jedan od najboljih mladih plivača na ovim prostorima.

Pred Čeprkalom, koji je još kadet, su brojni izazovi ovo ljeto.

"Tako je. Nastupiće na tri velika takmičenja. Osim na EYOF-u i na SP u Kazanju, takmičiće se i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Singapuru. EYOF mu je prioritet, dok će ostala takmičenja iskoristiti za sticanje iskustva", rekao je njegov trener Goran Grahovac.

Iskustva ima Hajder, ali trenutno nije u vrhunskoj formi.

"Ovu godinu sam puno učio i pisao posljednje ispite na fakultetu (studira medicinu u Njemačkoj), a sada spremam državni ispit. Mislim da nisam u najboljoj fizičkoj formi zbog propuštanja treninga radi učenja, ali sam popravio tehniku posljednjih nekoliko mjeseci. Vidjet ćemo šta će biti na SP. I ako ne budem u Kazanju plivao najbolja vremena, neću biti razočaran, jer je studij, ipak, moj prioritet", rekao je Hajder i dodao da ne zna kakve plasmane može da očekuje, ali da se raduje što će još jednom imati priliku da predstavlja BiH na velikom takmičenju.

Ninkovićeva spremna

Ivana Ninković je spremna za nastup u Kazanju, gdje će plivati 50 m prsno.

"Spremala sam se za SP tokom čitave godine. Nadam se što boljem rezultatu, ali biće jaka konkurencija i neću da obećavam neki plasman", rekla je Ninkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije