Tenis

Bašić prvi put igra u glavnom turniru mastersa

Bašić prvi put igra u glavnom turniru mastersa
Foto: N.N. | Bašić prvi put igra u glavnom turniru mastersa

Bh. teniser Mirza Bašić igraće prvi put na mastersu, a rival u prvom kolu turnira u Majamiju biće mu kvalifikant iz Indije Juki Bambri. Taj meč bi trebalo da bude na programu danas.

Bašić (75. na ATP rang-listi) i Bambri (107) su se sastali jednom, i to na turniru u Sofiji 2016. kada je bh. teniser slavio rezultatom 6:3, 7:6 (4). Bašić je u Majamiju igrao kvalifikacije, poražen je u finalnom kolu od Amerikanca Majkla Moa, ali je u glavni turnir ušao kao srećni gubitnik. Ranije je dva puta igrao kvalifikacije za masterse i oba puta je poražen u prvom kolu - ove godine u Indijan Velsu i 2016. u Majamiju.

Ukoliko savlada Bambrija, Mirza Bašić će u drugom kolu igrati s osmim nosiocem i 11. teniserom svijeta, Amerikancem Džekom Sokom, koji je bio slobodan na startu turnira. Sok je ove godine bio uspješniji u dublu nego u singlu. U dublu je osvojio dvije titule, uključujući onu sa mastersa u Indijan Velsu, dok je u pojedinačnoj konkurenciji na pet turnira ostvario pet poraza i dvije pobjede.

"Ova godina je bila prilično loša za mene kada je riječ o singlu, ali sam uradio ono što je bilo potrebno. Nakon Australijen opena sam uzeo mjesec dana pauze kako bih i fizički i psihički bio na željenom nivou. Na prošlom turniru (Indijan Vels) sam imao solidnu prvu rundu protiv Tomasa Fabijana, a onda sam igrao sa Felisijanom Lopezom koji je odigrao jedan od svojih najboljih mečeva u posljednje vrijeme", rekao je Sok, koji je od Lopeza izgubio u tri seta.

Danas i u noći između četvrtka i petka na teren bi trebalo da izađu tri srpska tenisera. Miomir Kecmanović se u prvom kolu sastaje s Uzbekistancem Denisom Istominom, Dušan Lajović s Argentincem Orasijom Sebaljosom, a Viktor Troicki sa Kanađaninom Denisom Šapovalovim. Ukoliko Troicki prebrodi prvu rundu takmičenja, u drugoj će igrati sa najboljim bh. teniserom Damirom Džumhurom, koji je kao 24. nosilac bio slobodan u prvom kolu.

Teniserke, takođe, nastupaju u Majamiju i već je odigrano nekoliko mečeva prvog kola. Srpkinja Aleksandra Krunić je poražena sa 5:7, 1:6 od Grkinje Marije Sakari, koja će igrati s Estonkom Anet Kontaveit (28). Belgijanka Kirsten Flipkens je savladala Rumunku Mihaelu Buzarnesku rezultatom 6:2, 6:3 i izborila duel sa Britankom Johanom Kontom (11. nosilac), dok je Amerikanka Bernarda Pera pobijedila Španjolku Laru Aruabarenu sa 7:5, 6:4. Pera će se za plasman u treće kolo boriti sa Belgijankom Elise Mertens (22).

Brojke

  • 2012. Bašić je ušao u profesionalni tenis
  • 1 ATP titulu osvojio
  • 74. mjesto na ATP listi najbolji rang
  • 7.972.535 dolara je nagradni fond turnira u Majamiju

Čiliću nedostaje motivacija

Hrvatski teniser Marin Čilić ponovio je da mu je želja da ove godine osvoji grend slem titulu, ali i priznao da je pred turnir u Majamiju manje motivisan nego za prethodne turnire.

"Uslovi u Majamiju su uvijek teški, možda i najteži na Turu. Vruće je, vlažno, noći su hladnije i morate da budete spremni na sve. Takođe, bliži se kraj sezone na betonu, tako da je i moja motivacija pri kraju", rekao je Čilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije