Tenis

Belisova odbila 60.420 dolara

Belisova odbila  60.420 dolara
Belisova odbila 60.420 dolara

Petnaestogodišnja Ketrin Belis, najmlađa učesnica US opena, šokirala je 13. igračicu svijeta Dominiku Cibulkovu (12. nosilac), a zatim i dio javnosti odbivši nagradu od 60.420 dolara, koliko joj sleduje za plasman u drugo kolo.

Belisova je danas u Njujorku slavila sa 6:1, 4:6, 6:4, a nagradu je odbila jer želi da ostane u amaterskom tenisu.

"Mislim da ću ostati amaterka kako bih ostavila mogućnost da idem na koledž, u slučaju da mi se dogodi neka povreda. Ali, voljela bih jednog dana postati profesionalka", rekla je Belisova.

Belisova, koja je rođena 9. aprila 1999. godine, najmlađa je teniserka koja je upisala pobjedu na grend slemu nakon Aliz Korne, koja je na Rolan Garosu 2005. imala 15 godina i 122 dana. Takođe, ona je najmlađa igračica koja je došla do trijumfa na US openu poslije Ane Kurnjikove 1996, a i najmlađa Amerikanka koja je trijumfovala u Njukorku od Meri Džo Fernandez 1986.

"Osjećam se nevjerovatno. Ostala sam bez riječi i sama sam šokirana susretom. Ušla sam u meč želeći da igram najbolje što mogu. I izgleda da sam igrala prilično dobro. Stvarno sam srećna", rekla je Belisova, 1208. igračica sa WTA liste, kojoj je dosad najteža protivnica bila Sofija Arvidson.

Amerikanka će u drugom kolu igrati sa Zarinom Dijas iz Kazahstana.

Uspješne su bile i Srpkinje Ana Ivanović (8) i kvalifikantkinja Aleksandra Krunić, koja će prvi put igrati u drugom kolu nekog grend slema (jednom je igrala prvo kolo US opena). Ivanovićeva je pobjedom nad Amerikankom Alison Riske od 6:3, 6:0 izborila meč sa Čehinjom Karolinom Pliskovom, dok je Krunićeva savladala Poljakinju Katarzinu Piter sa 6:4, 6:1. Novi podvig Krunićeva će pokušati da napravi u duelu sa Amerikankom Medison Kiz (27).  Prva teniserka svijeta Amerikanka Serena Vilijamas (1) bila je bolja od sunarodnice Tejlor Taunzend i slavila sa 6:3, 6:1.

Bh. teniser Damir Džumhur završio je takmičenje u prvom kolu, pošto je izgubio od petog tenisera svijeta Davida Ferera (4) sa 1:6, 2:6, 6:2, 2:6. Bio je to prvi Džumhurov nastup u Njujorku, a treći na grend slem turnirima, na kojima mu je najbolji plasman treće kolo s Australijen opena.

Drugo kolo na US openu izborili su Hrvati Ivo Karlović (25) i Borna Ćorić. Karlović je savladao Finca Jarka Nieminena 6:4, 6:4, 3:6, 6:4, a sedamnaestogodišnji Ćorić Čeha Lukaša Rosola (29) 6:4, 6:1, 6:2. Srpsko-kanadski dubl Nenad Zimonjić - Danijel Nestor (3) pobijedio je Britance Kolina Fleminga i Rosa Hačinsa sa 6:4, 6:3.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije