Tenis

Danas počinje posljednji grend slem u sezoni - US open

Danas počinje posljednji grend slem u sezoni - US open
Danas počinje posljednji grend slem u sezoni - US open

Posljednji grend slem turnir u sezoni US open počinje danas, a Španac Rafael Nadal priznao je da više ne postoji velika četvorka i istakao da se za vrh svjetskog tenisa bore samo Novak Đoković i Endi Mari.

Nadal je spomenute tvrdnje obrazložio povredama Rodžera Federera i njega, što su iskoristili najbolja dva tenisera na ATP listi.

"Velika četvorka je ostarila. Sve je to normalno, dolaze nove generacije koje žele da budu u tom položaju. Istina je da sam se povrijedio, kao i Federer, dok su Novak i Endi napravili razliku u odnosu na pratioce", rekao je Nadal.

Španac je dodao da se sada osjeća znatno bolje poslije povrede i pauze od dva i po mjeseca.

"Potrebno mi je vrijeme, pokušao sam u jakom ritmu da igram na Olimpijskim igrama u Riju i mastersu u Sinsinatiju, ali i dalje osjećam bol. Svakim danom sve manje, nadam se da ću uskoro biti 100 odsto spreman", rekao je Nadal.

Prvi nosilac turnira Đoković u utorak ujutro u jedan izlazi na teren, na kojem brani krunu osvojenu prošle godine. Đoković pohod na novu titulu počinje duelom sa Ježijem Janovičem iz Poljske, a njihov meč biće prvi u večernjem terminu na stadionu "Artur Eš" u Njujorku.

To će biti prvi duel dvojice tenisera - Janovič je trenutno 228. igrač na ATP listi, dok je najbolji plasman imao u avgustu 2013, kada je bio 13. Dvoranski uslovi odgovaraju Novaku, koji kroz šalu kaže da neće prizivati kišu u Njujorku.

"Iz iskustva koje sam imao na Australijen openu i Vimbldonu, kada se zatvori krov, loptice postaju veće i teže, a uslovi sporiji. Povremeno, to mi odgovara, ali neću se buditi ujutru i prizivati kišu. Ipak, neću se žaliti ako je bude", istakao je Đoković, koji se oporavlja od povrede ruke.

Njegov najveći rival Britanac Mari je rekao da mu nakon rođenja kćerke tenis nije prioritet, ali da će u Njujorku pokušati da iskoristi svaku šansu za uspjeh.

"Tenis više nije najvažnija stvar u mom životu. Sada ne namećem sebi toliki pritisak prije mečeva i ne nerviram se kao što sam to činio ranije", kazao je on i dodao:

"Imam 29 godina i mislim da ću, ako budem imao sreće, moći da igram na ovako visokom nivou još tri, maksimum četiri godine. To ću iskoristiti na pozitivan način, znajući da moram da iskoristim svaku priliku koja se ukaže."

Mari će u prvom kolu igrati protiv 82. igrača svijeta Lukaša Rosola iz Češke.

US open igra se za nagradni fond od 21.862.744 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije