Tenis

Delić: Imamo budućnost

Delić: Imamo budućnost
Delić: Imamo budućnost

Ni u trećem pokušaju teniseri BiH nisu uspjeli da se domognu Prve grupe Euroafričke zone Dejvis kupa, ali selektor Amer Delić nije previše očajavao nakon poraza od Litvanije u Sarajevu, jer smatra da je pred njegovim izabranicima lijepa budućnost.

"Nažalost, iako su se momci borili nismo uspjeli da se radujemo na kraju. Velika je šteta što je Mirza Bašić u prvom meču prokockao veliko vođstvo i nije nam donio poen. Vidjeli ste da je Damir Džumhur kasnije prvog dana pobijedio i to bi bila ogromna prednost za nas. Naravno, ostaje žal, ali šta da se radi", priča Delić i nastavlja:

"Polako, ali sigurno naš tenis napreduje. Ovo je treći put da dolazimo na korak od Prve grupe, ali nam se ne da. Nadam se da će se i to desiti. Važno je da budemo uporni i dolazimo u priliku da se borimo za Prvu grupu. Naša reprezentacija izrasta u veoma lijepu ekipu, jer momci su se dosta zbližili u posljednje vrijeme. Stoga je i atmosfera dosta bolja nego ranije. Uz to njihove pojedinačne karijere idu uzlaznom putanjom, a pred njima je vrijeme jer su jako mladi. Uvjeren sam da ćemo sljedeću priliku znati iskoristiti."

Iako su imali prednost domaćeg terena, bh. teniseri nisu uspjeli savladati Litvaniju u posljednjoj rundi Druge grupe Euroafričke zone. Litvanci su predvođeni Rikardasom Berankisom riješili pitanje pobjednika nakon četiri meča. Berankis je savladao našeg prvog tenisera Damira Džumhura 3:0 za nedostižnih 3:1 u ukupnom skoru. Kasnije je mladi Nerman Fatić savladao Lukasa Mugevićiusa 2:1 (6:7, 6:3, 6:4) za konačan poraz od 2:3. Ključnim se ispostavio detalj iz prvog meča, u kojem su se sastali Bašić i Berankis. Imao je naš teniser 2:0 u setovima i 4:2 u trećem, međutim, nije iskoristio priliku. Litvanac je napravio preokret i slavio 3:2, te donio prvi i ključni poen za svoju selekciju. Džumhur je uspio protiv Laurinasa Grigerisa izjednačiti na 1:1. No, drugog dana u igri parova Litvanci su stigli do velikog poena za 2:1. Nažalost, već nakon prvog meča trećeg dana bilo je jasno da će Litvanci u Prvu grupu, dok će bh. teniseri i naredne godine pokušati da se domognu višeg ranga Dejvis kupa.

"Sve se okrenulo na stranu protivnika u prvom setu, kada sam imao vođstvo od 3:1. Da sam tada prelomio set u svoju korist uvjeren sam da bi se meč drugačije razvijao. Berankis je pokazao da je sjajan teniser. Jednostavno nisam uspijevao pronaći način da mu se suprotstavim. Ako je u stanju da ovako igra u kontinuitetu, onda Berankis definitivno spada među 50 najboljih tenisera svijeta", rekao je Džumhur.

Uz Litvaniju, u Prvu grupu ušla je i Danska, koja je u Moldaviji slavila 3:2.

 

Rezultati

Treće kolo Druge grupe Euroafričke zone: BiH - Litvanija 2:3: Mirza Bašić - Rikardas Berankis 2:3 (7:5, 6:3, 4:6, 4:6, 4:6), Damir Džumhur - Laurinas Grigelis predaja kod 2:1 (6:7, 6:1, 6:1, 1:0), Bašić/Tomislav Brkić - Berankis/Grigelis 0:3 (3:6, 3:6, 6:7), Džumhur - Berankis 0:3 (4:6, 4:6, 4:6), Nerman Fatić - Lukas Mugevićius 2:1 (6:7, 6:3, 6:4).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije