Tenis

Đoković: Federer me inspiriše

Đoković: Federer me inspiriše
Đoković: Federer me inspiriše

Srbin Novak Đoković dominira svjetskim tenisom, stručnjaci predviđaju da će tako biti godinama, a prvi reket svijeta ističe da mu je inspiracija činjenica da Rodžer Federer u 35. godini igra na najvišem nivou.

"Rodžer je na mnogo načina inspiracija mnogim ljudima. On je veliki šampion, neko ko je veoma istrajan. On nastavlja da igra u svojim godinama na najvišem nivou", rekao je Đoković za Australian Associated Press i dodao:

"Odigrali smo prošle godine dva grend slem finala, na Vimbldonu i US openu. Rodžer je stigao u Melburnu do polufinala, tako da definitivno ne odustaje. On oseća da još može da se bori za najveće trofeje i ne vidim zbog čega bi prestao da igra. Ne postoji razlog. On igra na veoma visokom nivou. Kreće se dobro, igra sjajno, a ima 34 godine."

Upravo je Đoković Federera zaustavio u polufinalu ovogodišnjeg Australijen opena, a kasnije i osvojio titulu. Šestu u Melburnu, a 11. na grend slem turnirima, čime se izjednačio sa legendama "bijelog sporta" Rodom Lejverom i Bjornom Borgom. Ispred njih samo su Roj Emerson (12 titula), Pit Sampras (14), Rafael Nadal (14) i rekorder Federer (17), koji mu je inspiracija zbog vrhunske igre.

"To i meni daje određeni komfor i uzbuđenje jer definitivno imam osećaj da je ispred mene još mnogo godina. Da li ću uspeti da u tim godinama igram na tom nivou? Ne znam, ali ću svakako dati sve od sebe", rekao je dvadesetosmogodišnji Đoković.

Đoković ima šansu ove godine da postane prvi teniser od 1969. i Roda Lejvera koji je osvojio četiri uzastopna grend slem titule. Takođe, može da postane tek osmi teniser koji će kompleirati sva četiri grend slema ukoliko osvoji Rolan Garos u Parizu.

"To je jedan od prioriteta svake godine. Naravno, razumem da ljudi počinju da spekulišu da li ove godine mogu da osvojim Rolan Garos, ali ima dosta turnira koje treba odigrati, sezona je veoma duga i pokušaću da zadržim pažnju samo na sledećem turniru", istakao je prvi teniser svijeta.

On je insistirao da njegov glavni cilj nije osvajanje Pariza.

"Uspio sam da postignem toliko mnogo u životu i karijeri i najdraže od svega je što sam dostignućima inspirisao mnogu decu, posebno u mojoj zemlji, ali i širom sveta, da igraju tenis, da počnu da se bave sportom i da počnu da zdravo žive. Ova vrsta uticaja je privilegija i čast", izjavio je Đoković i dodao:

"Dakle, ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Veoma sam zahvalan što sam u ovoj poziciji, što imam ovaj status, bez obzira da li ću ili ne osvojiti Rolan Garos, to neće promeniti osećanja prema karijeri."

Da Đoković može još mnogo da pruži svjetskom tenisu, slaže se bivši švedski teniski as Mats Vilander.

"Novakova dominacija bi mogla da izgleda kao Federerova kada je tokom tri-četiri godine osvojio sve. Taj period bi mogao da traje četiri ili pet godina, a da Novak osvaja po tri grend slema godišnje. Svi ostali su daleko od njega", istakao je Vilander.

Rekao je da su pobjede sada mali dio Noletovog života i dodao:

"Postao je otac, ima svoju dijetu, svoje vježbe, bavi se jogom, igra tenis, takmiči se i vrijedno trenira. On nije samo zbog pobjeda na Zemlji, to je za mene velika razlika."

Henman: Novak je nezaustavljiv

Tim Henman, bivši britanski teniser, rekao je da je Novak Đoković trenutno nezaustavljiv, ali da postoje teniseri koji mogu da mu pariraju i da su to Rodžer Federer i Rafael Nadal.

"Federer je igrao nevjerovatno konstantno na grend slemovima posljednjih godina. Ali, uvijek mu je Đoković bio posljednja prepreka i bio je jednostavno previše dobar. Đoković je najbolji teniser svijeta, on je igrač kojeg svi žele da pobijede. Nadal je jedan od najboljih tenisera svih vremena. Ima tek 29 godina i smatram da ga ne bi trebalo otpisivati", rekao je Henman, a prenio B92.

Ipak, naglasio je da je će svaki teniser koji želi da pobijedi Đokovića morati da odigra savršen meč i dodao:

"Mislim da će za muški tenis biti zanimljivo vidjeti koliko može još da osvoji grend slemova. Zaista izgleda nezaustavljivo u ovom trenutku."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije