Tenis

Đoković: Mentalna snaga moje najjače oružje

Đoković: Mentalna snaga moje najjače oružje
Đoković: Mentalna snaga moje najjače oružje

MELBURN - Prvi teniser svijeta Novak Đoković ocijenio je danas da je i petu titulu na Australijan Openu osvojio zahvaljujući prije svega mentalnoj snazi.

"Mentalna snaga verovatno igra najvažniju ulogu. Da biste dobili neizvesne duele i prebrodili teške trenutke neophodno vam je da posedujete tu unutrašnju snagu", rekao je Đoković koji je na impresivan način završio finalni meč protiv Britanca Endija Mareja - sa 6:0.

Đoković je naglasio da je u meču protiv Mareja bilo mnogo obrta i oscilacija sa obje strane.

"Svi su znali da će ovo biti velika borba. Znali smo da imamo podjednake šanse za titulu. Situacija je bila slična onoj iz finala 2013. kada smo prva dva seta igrali preko dva sata, a večeras smo potrošili dva i po sata. Bilo je iscrpljujuće. Obojica smo prošli kroz teške trenutke i mogli ste da vidite da sam bio u krizi na kraju drugog seta i početkom trećeg. Osećao sam se iscrpljenim, trebalo mi je malo vremena da se oporavim i u tome sam uspeo. Počeo sam da igram agresivnije na mreži, napravio sam značajan brejk kod 2:0 za njega i to me je mentalno vratilo u meč", rekao je Đoković

Prvi reket Srbije naglasio je da je osjetio ogromno olakšanje kada je osvojio treći set i poveo sa 2:1.

Đoković je istakao da ne želi da priča loše o Mareju koji je na konferenciji za novinare rekao kako je bio dekoncentrisan fizičkim problemima koje je srpski teniser imao tokom meča - zbog povrede šake i skočnog zgloba.

"Meč kao što je ovaj donosi ogromnu tenziju i uzavrele emocije. Nije lako biti potpuno skoncentrisan do kraja meča. Bio je onaj prekid u drugom setu, kada su neki navijači upali na teren. Pauza je zaista bila duga, a ja sam posle toga izgubio set, iako sam imao prednost od jednog brejka. Marej je potom počeo da da igra agresivnije i bolje", rekao je Đoković.

On je naglasio da ova titula u Melburnu, osma gren slem u karijeri, za njega ima posebnu važnost jer je osvojio kao novopečeni otac i suprug.

"Ovo je prvi gren slem koji sam osvojio kao otac i suprug. Prosto sam ispunjen ponosom", rekao je Đoković.

On je naglasio da titulu u Melburnu sigurno ne bi mijenjao za trofej na Rolan Garosu, jedini koji nije osvojio.

"Zaista mislim da se s razlogom dešava sve u životu. Zbog toga ne želim da trošim energiju razmisljajući o tim stvarima. Postoji razliog zašto sam ovde osvojio pet titula, a u Parizu nijednu. Upravo to me tera da idem dalje, da se trudim i verujem da ću u tome uspeti do kraja karijere", poručio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije