Tenis

Đoković božanstven i za Britance

Đoković božanstven i za Britance
Đoković božanstven i za Britance

LONDON - Neuspjeh britanskog tenisera Endija Mareja u finalu Australijan opena glavna je tema svih britanskih listova, koji opširno pišu o ovom meču uz ocjenu da ga je pobijedio neuporedivo bolji igrač Novak Đoković.

Svaka analiza dezintegracije Endija Mareja u Melburnu postaje besmislena ukoliko zanemaruje briljantnost čovjeka koji ga je mučio dva sata i 39 minuta, piše "Guardian".

Novak Đoković je, najprostije rečeno, bio božanstven i savladao je Mareja u svakom aspektu igre, dodaje list, uz ocjenu da se Đokovićev uspon uz nevjerovatno strmu liticu svjetskog tenisa nezaustavljivo nastavlja.

List ocjenjuje da je Marej na terenu bio "težak, isprebijan, natečen", da je pravio grimase, vikao na svoju majku, psovao na galebove i vodio sam sa sobom, vjerovatno, sumoran dijalog.

"Ali njegova energija je bila pogrešno usmjerena, nisu njegov tim ili galebovi gubili finale, već on", navodi "Guardian".

Sa druge strane, dodaje list, Đoković je sve to ignorisao, servirao je sa fantastičnom čvrstinom i dosljednošću, imao je šest asova u odnosu na svog statičkog protivnika, oduzeo mu je servis u sedam od 18 prilika i rijetko je imao probleme.

"Ne samo da je raznio Mareja, što je rezultat totalne predanosti i samouvjerenosti, već je na putu do finala pregazio i Federera, što je u svijetu tenisa donedavno bilo ravno svetogrđu, ali iz turnira u turnir postaje sve češće. Đokovićev zalet ka vrhu je sve uvjerljiviji i Bog, koga je u polufinalu sveo na sparing-partnera, ima svega 115 poena više od njega na svjetskoj ljestvici najboljih.To su, istina, samo brojke - ono što je mnogo važnije jeste izvanredan utisak koji je Đoković ostavio na terenu", zaključuje "Guardian".

"Independent" iz nedjeljnog finala izvlači, kako kaže, neizbježan zaključak da je Đoković izrastao u istinski velikog tenisera koji će u godinama koje dolaze biti suparnik velikog Rafaela Nadala.

Uprkos očiglednom talentu, Đoković nije uvijek djelovao kao potencijalni šampion, ali je sada pokazao da je kompletan igrač, pored koga je Marej djelovao kao zbunjeni, gnjevni pubertetlija.

"Independent" navodi da je Đokovićevom sazrijevanju neizmjerno doprinio trijumf Srbije u Dejvis kupu, koji mu je pomogao da se osjeća veoma dobro u svojoj koži. Dao je sve od sebe za svoju zemlju i to iskustvo mu je dalo nova krila.

Endija Mareja, sa druge strane, Dejvis kup ne zanima. On ima sopstveni program, sopstvene prioritete i sopstvene ambicije.

"Niko to ne može da mu zamjeri, ali ako je nekome potreban kontakt sa ljudima koji ne pripadaju njegovom vrlo uskom krugu, onda je to sigurno Endi Marej", zaključuje "Independent".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije