Tenis

Đoković mora u finale Pariza da zadrži No1.

Đoković mora u finale Pariza da zadrži No1.
Đoković mora u finale Pariza da zadrži No1.

Endi Marej bi titulama u Beču i Parizu 7. novembra mogao da preuzme tron. Odmah poslije "Bersija" se oduzimaju bodovi osvojeni u Londonu prošle godine

Već deceniju Marej tumara u sijenci Đokovića, Nadala, Federera, a svjetlo na kraju tog mračnog tunela bi mogao da ugleda baš u Gradu svjetlosti. Britanski mediji su već izračunali - Endi će na završni masters u Londonu (13-20. novembar) stići kao svjetski broj jedan!

Postoji mogućnost da šampion Vimbldona 7. novembra preuzme čelo ATP liste, a taj scenario nije samo dobar ostrvski vic, niti britanski humor "Bi-Bi-Sija". Novakova prednost od 2.415 bodova bi za dvije nedjelje mogla sasvim da se istopi, a ako ispadne prije finala Pariza, baciće Škotu lopticu na smeč.

Za takav foto-finiš je prethodno potrebno da Marej ove nedjelje osvoji turnir u Beču, čime bi sljedećeg ponedeljka smanjio zaostatak na 1.915 bodova. Trka bi onda došla do usijanja pod reflektorima "Bersija".

Ako Pariz bude repriza Šangaja, pa Novak 5. novembra ispadne u polufinalu, a Endi dan kasnije podigne pehar, razlika će tada iznositi 875 bodova. Ali, 7. novembra se igračima unaprijed skidaju bodovi koji su prošle godine osvojeni na završnom mastersu u Londonu, što znači da Srbin ostaje bez 1.300, a Britanac svega 200. Računica je jednostavna - Marej bi taj ponedeljak dočekao kao najbolji teniser svijeta, sa 225 bodova prednosti!

Novak bi i dalje imao šansu da godinu završi kao svjetski broj jedan, ali pod uslovom da u londonskoj "O2 Areni" bude uspješniji od domaćeg ljubimca.

SCENARIO "BI-BI-SIJA"

Trenutna razlika 2.415

30. oktobar - Marej osvaja Beč, razlika 1.915

5. novembar - Poraz Đokovića u polufinalu Pariza, razlika 1.275

6. novembar - Marej osvaja Pariz, razlika 875

7. novembar - Đokoviću se skida 1.300 sa završnog mastersa od prošle godine, Mareju 200. Endi preuzima prvo mesto za 225.

  • 121 nedelju uzastopno Đoković drži tron
  • 222 nedelje ukupno je Novak na prvom mestu
  • 8.725 bodova prednosti je imao nad Endijem

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije