Tenis

Đoković pokorio Rolan Garos. U rukama konačno "Kup Musketara"

Đoković pokorio Rolan Garos. U rukama konačno "Kup Musketara"
Đoković pokorio Rolan Garos. U rukama konačno "Kup Musketara"

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ispisao je nove stranice istorije jer je trijumfom na Rolan Garosu kompletirao Gren slem.

Đoković je u finalu Otvorenog prvenstva Francuske savladao Endija Marija sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i tako osvojio jedini Gren slem trofej koji mu je nedostajao.

Novak je na taj način je postao deveti igrač kojem je to pošlo za rukom, poslije Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Roja Emersona, Roda Lejvera, Freda Perija, Andrea Agasija i Dona Badža.

Takođe, Srbin je stigao do još jednog velikog dostignuća, takozvanog 'Džoker slema' jer su trenutno sve četiri velike titule u njegovom vlasništvu. On je tako postao prvi igrač u Open eri kojem je to pošlo za rukom, a prije njega to su činili samo spomenuti Badž (1938) i Lejver (1962).

Đoković je zadao novi težak udarac rivalu, povećao prednost u međusobnim duelima na 24-10, i zabilježio 13 trijumf u posljednjih 15 mečeva nad Marijem.

On je do titule na stadionu ’Filip Šatrije’ došao poslije preokreta u velikom stilu, pobijedivši svjetskog broja 2 dominantnom igrom nakon gubitka prvog seta i tri sata igre.

Đoković je kao iz snova otvorio duel – na servis Britanca osvojio je sva četiri poena i odmah došao do brejka, ali Endi nije klonuo i već u narednom gemu napravio je ribrejk, a potom vezao još tri gema za za prednost od 4:1.

Stvari su se u potpunosti okrenule poslije toga, Srbin je furiozno igrao i lako se vratio u igru prepustivši samo jedan gem u drugom setu.

Đoković nije želio da se zaustavi na tome, pogađao je iz svih pozicija i vršio veliki pritisak na servi rivala, što je rezultatiralo velikim brojem brejkova u korist Novaka, za preokret 2-1.

Srpski igrač je igrao sa sve više samopouzdanja, na startu četvrtog seta napravio je brejk, ali je u osmom gemu na svoj servis propustio da riješi meč.

Ipak, sve je ispravio u 10. gemu poslije male drame i dvije neiskorišćene meč lopte, ali je iz treće konačno razbio veliku barijeru zvanu Rolan Garos.

Otvoreno prvenstvo Francuske igrano je za nagradni fond od 32 miliona evra, a Novaku će kao pobjedniku pripasti dva miliona evropskih novčanica.

Đoković: Osvajanje Rolan Garosa najveći trenutak u karijeri

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković rekao je danas da mu je osvajanje prve titule na Rolan Garosu vjerovatno najveći trenutak u karijeri.

Đoković je u svom četvrtom finalu u Parizu pobijedio Britanca Endija Mareja sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i došao do 12. trofeja na gren slemovima, prestignuvši legendarne Bjorna Borga i Roda Lejvera.        

"Ovo je zaista vjerovatno i najveći trenutak u mojoj karijeri. Lijepo je vidjeti sunce poslije deset dana kiše, ali i zadovljstvo vidjeti svu ovu publiku u finalu. Nadam se da su svi uživali", rekao je Đoković poslije meča.

Srpski teniser dodao je za njega najvažnije da je konačno osjetio slast pobjede u Parizu.        

"Moram reći da je za mene najvažnije da sam osjetio nešto što čitavog života nisam osjetio na Rolan Garosu. Jako važno za mene je i što sam iscrtao srce na terenu u Parizu i što sam došao do trofeja", zaključio je Đoković.

Ujedno, Đoković je ušao u istoriju tenisa jer je ostvario najveći niz pobjeda na gren slemovima, pošto mu je današnji trijumf čak 28. uzastopni.

**********

Prvi teniser svijeta Novak Ðoković ima novu šansu da pobjedom nad Britancem Endijem Marijem u 115. finalu Rolan Garosa osvoji jedini trofej koji mu nedostaje iz kolekcije grend slemova.

Srpski teniser igra svoje četvrto finale u Parizu, drugo uzastopno, do kojeg je ove godine došao savladavši Lu Jen Ksuna, Stiva Darsisa, Aljaža Bedenea, Roberta Bautistu Aguta, Tomaša Berdiha i Dominika Tima.

Ðoković bi u slučaju trijumfa postao osmi teniser koji je sakupio sva četiri grend slema, a treći igrač koji je vlasnik najvrednijih trofeja u istom trenutku, poslije Dona Badža i Roda Lejvera. Osvajanjem Kupa musketara Đoković bi ispisao nove stranice bijelog sporta i tako postao besmrtan u ovom sportu.

Protiv Đokovića će biti sve - Endi Marej, uporan kao malo ko i u fenomenalnoj formi, teret tradicije koja kaže da od 1969. godine i podviga Lejvera niko nije vezao četiri titule na grend slemovima, činjenica da je pritisak ogroman, jer gori od želje da konačno osvoji Rolan Garos...

Sve brojke govore u korist Noleta. Od 33 međusobna meča, 23 je riješio u svoju korist igrajuć sa sedam dana starijim momkom iz Danblejna. Ovo će mu biti 22. finale na šljaci, Mariju tek peto i prvo u Parizu. Ima 11 grend slem titula, a njegov rival dvije, u finalima na najvećim turnirima vodi 4:2... Sve, ama baš sve, nagovještava da će Đoković konačno pokoriti "Filip Šatrije".

Duel prvog i drugog reketa svijeta garantuje novi neizvjestan duel na šljaci, nakon što je Ðoković u Madridu bio bolji početkom maja, a Marej mu se revanširao u Rimu sedam dana kasnije.

Ðoković ističe da je veliki pritisak na njemu, ali da ne želi da se zbog toga previše opterećuje.

"Očekivanja svih oko mene i ljudi koji me prate su ogromna. Svestan sam toga, ali ne želim o tome da razmišljam i pričam više nego što već osećam", rekao je Ðoković.

Marej meč sa Ðokovićem čeka sa puno samopouzdanja poslije pobjede u polufinalu nad braniocem trofeja Stanom Vavrinkom.

"Duel sa Ðokovićem biće sjajan meč, obojica igramo izuzetno. Imali smo nekoliko sjajnih međusobnih borbi do sada i obojica imamo veliku želju da dođemo do prvog trofeja na Rolan Garosu. Pritisak je isti na obje strane", poručio je Mari, koji bi, ukoliko pobijedi Đokovića, prvi put osvojio Rolan Garos i tako ušao u istoriju kao jedan od osvajača Kupa musketara.

Meč dva sportska titana možete pratiti i uživo na našem portalu.

18:14 - NOVAK JE ŠAMPION ROLAN GAROSA

Poslije male drame u završnici četvrtog seta, Novak je iz drugog pokušaja uspio da osvoji gem na spostveni servis, vrijedan osvajanja Rolan Garosa. U 10. gemu Đoković je iskoristio treću meč loptu.

18:10 - NOVAK DRUGI PUT SERVIRA ZA POBJEDU

Marej je probudio nadu i iz bezizlazne situacije ugledao svjetlo u tunelu. Iskoristivši posljednju, od dvije vezane gem lopte, Britanac je došao na gem zaostatka, ali će Đoković u narednom gemu imati priliku za popravni, pošto će drugi put u četvrtom setu servirati za osvajanje trofeja - 5:4.

18:2 - MAREJ JE PREŽIVIO, ZASAD...

Marej je vratio jedan brejk i ostao u meču. Britanac je izvukao posljednje atome snage, i uz jedan izgubljen poen napravio brejk i produžio finale barem za još jedan gem.

18:00 - NOVAK SERVIRA ZA "KUP MUSKETARA"

Dugo je Marej hodao na ivici provalije, i čini se da je u sedmom gemu četvrtog seta pao. Novak pravi brejk bez izgubljenog poena i u narednom gemu serviraće za osvajanje Rolan Garosa - 5:2.

17:57 - JOŠ JEDAN NOVAKOV GEM OSVOJEN S NULOM

Marej nije ni blizu da ugrozi Novakov servis, koji još jedan gem rješava bez izgubljenog poena - 4:2.

17:53 - MAREJ SAČUVAO BREJK LOPTU I NADU U PREOKRET

Blizu je Novak da definitivno prelomi rivala, ali se uporni Britanac još uvijek ne predaje. Imao je Novak i u petom gemu četvrtog seta brejk loptu, pošto je Marej prethodno na gem loptu napravio duplu servis grešku, ali je Endi uspio da se izvuče i ostane u meču - 3:2.

17:45 - NOVAK S NULOM DO DVA GEMA PREDNOSTI

Novak djeluje prilično samouvjereno i sa mnogo samopouzdanja ulazi u svaki naredni gem. Sa tri as servisa, bez izgubljenog poena, srpski as se za još jedan mali korak približio osvajanju Otvorenog prvenstva Francuske prvi put u karijeri - 3:1.

17:42 - MAREJ OSTAJE U MEČU

Iako nije stigao do brejk lopti, Novak je sa dva izjednačenja, poslije 40:15, natjerao Mareja da pruži najbolje što može u ovom trenutku, ne bi li sačuvao servis i nadu da, ipak, može do preokreta - 2:1.

17:36 - NOVAK SIGURNO POTVRĐUJE BREJK

Novak sigurno i samouvjereno, uz jedan izgubljen poen, osvaja svoj prvi servis gem u četvrtom setu, potvrđuje brejk i vodi sa 2:0.

17:30 - NOVAK BREJKOM OTVARA ČETVRTI SET

Uz samo jedan izgubljen poen, pri rezultatu 0:40, Novak oduzima servis Mareju na početku četvrtog seta i na odličan način počinje, možda, odlučujući set finala Roalan Garosa.

17:22 - NOVAK PREOKRETOM DO 2:1 U SETOVIMA

Najbolji teniser svijeta, neiznuđenom greškom Mareja, koristi posljednju, od tri vezane gem lopte, osvaja osmi gem i treći set rezultatom 6:2. Srpski as je na korak od osvajanja "Kupa Musketara".

17:18 - MAREJ PREKIDA NOVAKOVU SERIJU

Poslije pet vezanih osvojenih gemova srpskog asa, Marej osvaja sopstveni servis gem, iskoristivši posljednju, od tri vezane gem lopte. Novak servira za osvajanje trećeg seta i preokret.

17:14 - NOVAK SPASAO ČETIRI BREJK LOPTE

Marej u sedmom gemu servira za ostanak u trećem setu, pošto je Novak uspio da potvrdi drugi brejk spasavši četiri brejk lopte. U najdužem gemu u dosadašnjem toku meča, koji je trajao devet minuta, Britanac je poveo sa 15:40, potom imao još dvije prilike da vrati jedan brejk, ali je Novak u najvažnijim momentima gema bio bolji i došao do ubjedljivih 5:1.

17:03 - ĐOKOVIĆ IMA DVA BREJKA PREDNOSTI

Novak ima dva brejka prednosti, pošto je iskoristio posljednju, od dvije vezane prilike da oduzme servis Mareju. Istina je da u drugom i početkom trećeg seta Marej nije ni blizu izdanja iz uvodnog dijela finala, ali je isto tako činjenica da je Đoković značajno podigao nivo igre i da sada pokazuje i dokazuje zbog čega je ubjedljivo najbolji teniser svijeta.

16:59 - NOVAK POTVRDIO BREJK

Neiznuđenom greškom Mareja Novak koristi gem loptu i potvrđuje brejk za vođstvo od 3:1.

16:53 - NOVI BREJK NOVAKA ZA 2:1

Kao i u prethodna dva seta, Novak prvi oduzima servis rivalu. Imao je Đoković dvije vezane brejk lopte, Marej je prvu spasao, ali je prilikom druge napravio grešku, poslavši volej u mrežu. Srbin vodi sa 2:1

16:48 - NOVAK ODBRANIO SERVIS

Iako je Marej priprijetio na Novakov prvi servis gem u trećem setu (40:40), Srbin je uspio da osvoji dva vezana poena i forhend vinerom izjednači na 1:1.

16:42 - MAREJ VODI NA OTVARANjU TREĆEG SETA

Servis vinerom Marej osvaja prvi gem u trećem setu, iako je Novak priprijetio Britancu došavši do 30:30.

16:35 - NOVAK UBJEDLjIVO DO 1:1 U SETOVIMA

Uz samo jedan izgubljen poen, servis vinerom, Novak osvaja sedmi gem drugog seta i rezultatom 6:1 poravnava skor u setovima na 1:1.

16:32 - NOVAK BREJKOM DO SERVISA ZA OSVAJANjE DRUGOG SETA

Novak drugi put u drugom setu oduzima servis Mareju, uz samo jedan izgubljen poen, i u sedmom gemu će servirati za osvajanje drugog seta.

16:26 - NOVAK SIGURNO I LAKO DO 4:1

Novak izgleda sve sigurnije i samouvjerenije na terenu. Za razliku od prvog seta, srpski as pravi sve manje neiznuđenih grešaka, zaigrao je znatno ofanzivnije i peti gem osvojio uz samo jedan izgubljen poen.

16:23 - MAREJ SPASAO DVIJE BREJK LOPTE

Poslije tri vezana osvojena gema Novaka, Marej uspijeva da osvoji prvi gem u drugom setu, iako nije puno nedostajalo da mu Đoković još jednom oduzme servis. Poveo je Srbin sa 0:30, potom i 15:40, ali je Britanac uspio da spasi obe brejk lopte i potom as servisom okonča četvrti gem drugog seta - 3:1.

16:16 - ĐOKOVIĆ POTVRĐUJE BREJK

Novak konačno osvaja jedan servis gem bez Endijevih pokušaja da mu oduzme servis. Đoković, uz jedan izgubljen poen,osigurava brejk i vodi sa 3:0.

16:13 - NOVAK PONOVO PRVI DO BREJKA

Novak ponovo prvi stiže do brejka, iskoristivši, uz veliku pomoć Mareja, posljednju od dvije vezane prilike da oduzme servis rivalu. Naime, pošto je spasao prvu, Endi je na drugu brejk loptu napravio duplu servis grešku, za vođstvo Đokovića od 2:0 na početku nastavka meča.

16:08 - NOVAK SPASAO BREJK LOPTU NA OTVARANjU DRUGOG SETA

Poslije dva vinera i 30:0 na otvaranju drugog seta činilo se da će Novak konačno jedan servis gem dobiti bez mnogo truda. Ipak, Britanac je uspio da dođe do izjednačenja, potom i brejk lopte, ali je Đoković sa dva servis vinera uspio da sačuva servis - 1:0.

15:57 - MAREJ OSVAJA PRVI SET

Neiznuđenom greškom Novaka Đokovića, Marej koristi posljednju od tri vezane gem lopte i poslije 45 minuta igre osvaja prvi set u finalu Rolan Garosa.

15:53 - MAREJ SERVIRA ZA SET

Relativno lako, uz dva izgubljena poena, drugim as servisom u dosadašnjem toku meča, Novak osvaja osmi gem prvog seta i produžava ga barem za još četiri poena.

15:45 - NOVAK SERVIRA ZA OSTANAK U SETU

Najbolji teniser sevijeta u narednom gemu serviraće za ostanak u setu. Poslije dva lako dobijena spostvena servis gema, Marej je morao mnogo truda da uloži kako bi sačuvao servis, iako Novak nije uspio da dođe do brejk lopti. U najdužem gemu u dosadašnjem toku meča, poslije tri izjednačenja, Marej je as servisom došao stigao do pete gem lopte, koju je pretvorio u vođstvo od 5:2.

15.40 - NOVAK PREKIDA MAREJEVU SERIJU OSVOJENIH GEMOVA

Poslije četiri vezana osvojena gema Mareja, Novak konačno dolazi do poena na spostveni servis. Pošto je prva dva servis gema na meču izgubio, srpski as je u trećem poveo sa 30:0, ali je uporni Britanac uspio da stigne do 40:40. Ipak, Đoković je uspio da sačuva koncentraciju i sa dva vezana poena dođe do drugog osvojenog gema na meču - 4:2.

15.34 - BRITANAC U NALETU

Nije Britanca uopšte uzdrmao izgubljen servis na samom početku meča, pa je potvrdio vođstvo u prvom setu sa 4:1

15.30 - MAREJ PRAVI NOVI BREJK

Još jedan brejk Mareja za vođstvo od 3:1

15:24 - ENDI S NULOM DO PRVOG VOĐSTVA NA MEČU

Bez izgubljenog poena, prvim as servisom na meču, Marej osvaja servis gem i vodi sa 2:1.

15:22 - MAREJ ODMAH VRAĆA BREJK

Britanac odmah uzvraća brejk, iskoristivši posljednju, od tri vezane prilike za oduzimanje Novakovog servisa - 1:1.

15.18  - NOVAK BREJKOM OTVARA FINALE ROLAN GAROSA

Novak na straru pravi brejk i u prvom setu vodi sa 1:0. Marej izgubio svoj servis bez dobijenog poena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije