Tenis

Đoković povećao prednost na ATP listi

Đoković povećao prednost na ATP listi
Đoković povećao prednost na ATP listi

Srpski teniser Novak Đoković na najnovijoj ATP listi povećao je prednost u odnosu na najbliže pratioce Britanca Endija Marija i Švajcarca Rodžera Federera, dok je bh. teniser Damir Džumhur sada 75, što mu je najbolji plasman u karijeri.

Đoković je zadržao 15.550 bodova, ali su Mari (7.925) i Federer (7.535) izgubili po 250 poena i prvi reket svijeta ima više nego njih dvojica zajedno. Iza njih redom idu Stan Vavrinka (6.460), Rafael Nadal (5.915), Kei Nišikori (4.290), Žo-Vilfred Conga (3.400)...

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur je ostavio napredak za četiri mjesta i sada je 75. sa 724 boda.

Osim povećanja prednosti na ATP rang-listi, Đoković je imao razloga za veselje i što mu je u nedjelju dodijeljen trofej "Legenda", koji španska "Marka" dodjeljuje najboljim sportistima u istoriji. Nole je u Madridu, gdje će nastupiti na mastersu koji je počeo juče, a ugledni dnevni list iskoristio je ovu priliku da mu dodijeli značajno priznanje.

Nagrada se dodjeljuje najboljim profesionalcima u svim sportskim oblastima, a Novak je osmi teniser koji ju je zaslužio. Posljednji među njima je Rafael Nadal, koji je dobio 2008, dok su prije njega laureati bili Rodžer Federer, Džon Mekinro, Manolo Santana, Andre Agasi, Pit Sampras i Aranča Sančes Vikario. Osnovni razlog za ovogodišnji odabir jeste činjenica da Đoković dominira svjetskim tenisom već nekoliko godina - osvojio je 11 grend slem titula, 28 mastersa i na čelu je ATP liste dugi niz godina.

"Privilegija je dobiti ovu nagradu, posebno što su mi je uručile legende koje sam nasledio. Ovo je veliki motiv, ali i odgovornost da nastavim da pružam dobre partije na terenu", rekao je Đoković, koji je na društvenim mrežama zahvalio na nagradi i svim vjernicima čestitao Vaskrs.

Novak Đoković će prvi nastup u Madridu imati u srijedu, a ima šansu da kao i Nadal osvoji 29. masters. (Agencije)

Madrid za Ginisa

Organizatori mastersa u prijestonici Španije uz pomoć volontera i igrača upisali se u Ginisovu knjigu rekorda. Na centralnom terenu blizu 1.500 ljudi u isto vrijeme deset sekundi je udaralo lopticu reketom što je bila najmasovnija takva akcija ikad organizovana. Prethodno su sličan poduhvat izveli posjetioci na turniru Kina open u Pekingu u oktobru prošle godine, ali ih je u žongliranju učestvovalo samo 767. Sudija Ginisove knjige rekorda Ana Orford potvrdila je da su učestvovale 1.474 osobe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije