Tenis

Đoković šetao za mališane

Đoković šetao za mališane
Đoković šetao za mališane

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković još jednom je pokazao humanu stranu pošto je u Monte Karlu učestvovao u dobrotvornoj akciji kojom je obilježen 20. novembra, Dan dječjih prava.

"Čovečanstvo duguje deci najbolje što ima, to nije fraza već realnost, i treba stvoriti uslove da oni napreduju, razvijaju se i ostvaruju svoje snove. Mi se za to borimo, a ovim putem pozivamo i sve druge ljude dobre volje da nam se u tome pridruže", poručio je Đoković, a prenio njegov sajt.

Srpski teniser je u četvrtak naveče bio dio simbolične ceremonijalne šetnje za prava djece koju je organizovala Fondacija "Peace and sport", čiji je Đoković ambasador. Osim njega, akciju su podržali princ Albert od Monaka, kao i sportske legende Sergej Bubka, Hišam el Geruž, Pernila Viberg... Đoković je želio da na ovaj način pruži doprinos 25-godišnjici od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, kao sportista, ali i kao predsjednik i osnivač Fondacije "Novak Đoković".

"Bio je ovo jedan simboličan, ali prigodan i lep način da obeležimo 20. novembra, te da ukažemo javnosti na potrebu da se poštuju prava deteta ne samo danas, ne samo sada, već uvek. Čast mi je što sam bio deo počasne šetnje u Monte Karlu. S druge strane, Fondacija na čijem sam čelu svoju misiju i viziju je usmerila na unapređenje uslova u kojima deca u Srbiji odrastaju, obrazuju se i formiraju kao ličnosti. Do sada smo uložili oko dva miliona evra u projekte, izgrađujemo predškolske objekte, investiramo u projekat jačanja porodice, a uskoro nas čeka otvaranje najvećeg objekta koji smo rekonstruisali nakon poplava. Samo u njega će biti uloženo oko 650.000 evra kako bi ispunio sve standarde i bio bezbedno mesto za igru i rad sa decom. Znam da i drugi čine mnogo na ovom planu i drago mi je da raste svest o pravima mališana", istakao je najbolji teniser svijeta.

Svjetski dan djeteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije UN su usvojile Deklaraciju o pravima djeteta, a 30 godina kasnije i Konvenciju o pravima djeteta.

Donacija vrtiću

Posljednja u nizu akcija Fondacije "Novak Đoković" bilo je opremanje vrtića "Zeka" u Obrenovcu. Noletova fondacija je ove sedmice donirala kompletan didaktički materijal i dio namještaja, pa će mališanima boravak u vrtiću biti ljepši i zanimljiviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije