Tenis

Džumhur nakon Umaga ide u Rio

Džumhur nakon Umaga ide u Rio
Džumhur nakon Umaga ide u Rio

Britanac Endi Mari i Amerikanka Serena Vilijams braniće zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, objavila je Međunarodna teniska federacija (ITF) na čijim se preliminarnom spisku za nastup u Brazilu nalaze prvi teniser svijeta Novak Đoković i najbolji bh. igrač Damir Džumhur.

Džumhur ide u Rio (otvaranje OI 5. avgusta) na osnovu pozivnice i jedini je bh. predstavnik na teniskom turniru, koji će trajati od 6. do 14. avgusta.

Do tada će igrati Dejvis kup, u planu je nastup na ATP turniru u Umagu na šljaci (olimpijski turnir se igra na tvrdoj podlozi), a 31. jula kreće put Rija.

Sa velikim samopouzdanjem na Igre će Srbin Đoković, osvajač bronzane medalje u Pekingu 2008, kojem je cilj zlato, a u Rio bi trebalo da putuju i njegovi sunarodnici Viktor Troicki, Dušan Lajović, Jelena Janković i Ana Ivanović, Nenad Zimonjić i Aleksandra Krunić.

Zimonjić bi trebalo da igra dubl sa Đokovićem, a Jankovićeva sa Krunićevom. Hrvatsku će predstavljati Marin Čilić i Borna Ćorić u singlu, te i Marin Draganja sa Čilićem u dublu. Na spisku je jedan od najboljih tenisera svih vremena Rodžer Federer, koji će predstavljati Švajcarsku sa Stanom Vavrinkom, Belindom Benčič i Timeom Baščinski.

Na najvećem sportskom takmičenju trebalo bi da nastupe i Rumunka Simona Halep, Poljakinja Agnješka Radvanska, Crnogorka Danka Kovinić, Španjolka Garbine Muguruza... a jedan od favorita je šampionka iz Londona Serena Vilijams, koja je uz sestru Venus, jedina sa četiri zlatne olimpijske medalje.

Neki igrači da bi nastupili u Riju moraju da ispune obaveze u Dejvis kupu poput Argentinaca Huana Martina del Potra i Huana Monaka, Letonca Ernestsa Gulbisa i Španca Rafaela Nadala.

Prema preliminarnom spisku u Brazilu će se takmičiti teniseri i teniserke iz 51 države, a žrijeb će biti obavljen 4. avgusta.

Tenis na Olimpijskim igrama

1896.

godine tenis je bio u programu Prvih modernih OI

1928.

tenis je izbačen iz programa Igara

1984.

tenis se probno vratio na OI, a od 1988. je u zvaničnom programu

1.

žena koja je osvojila olimpijsku medalju u bilo kom sportu bila je teniserka Šarlot Kuper (1900)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije