Tenis

Džumhur vodi Dejvis kup tim BiH

Džumhur vodi Dejvis kup tim BiH
Džumhur vodi Dejvis kup tim BiH

Damir Džumhur, najbolje rangirani bh. teniser, predvodiće BiH protiv Holandije u drugom kolu Prve grupe Evroafričke zone Dejvis kupa, a u timu su Mirza Bašić, Nerman Fatić i Tomislav Brkić, koji će imati i ulogu selektora. Srbiju u meču sa Španijom predvodi Novak Đoković.

Bh. tim je spreman za duel, koji će biti igran od 7. do 9. aprila u "Areni" Zenica i igrači vjeruju da mogu da naprave još jedan odličan rezultat i plasiraju se u plejof Svjetske grupe. Džumhur, 66. igrač svijeta, Bašić, Fatić i Brkić, koji će, u odsustvu selektora Amera Delića, imati dvostruku ulogu, odmjeriće snage sa Robinom Haseom, 48. igračem sa ATP rangliste, Talonom Griksporom, Timom de Bakerom i ŽanŽilijenom Roherom.

Ko će protiv koga igrati biće poznato nakon žrijeba, koji je zakazan za 6. april, a da u Holandiji vlada veliko interesovanje za ovaj meč govori i podatak da u Zenicu stižu i gostujući navijači, kao i da će jedna TV kuća iz Holandije prenositi mečeve. Iz Teniskog saveza BiH su istakli da prvi put od 1996. godine, od kada BiH igra Dejvis kup, gosti preuzimaju TV signal.

U drugom kolu Prve grupe Evroafričke zone još će igrati Belgija  Austrija i Portugal  Ukrajina, dok je ranije Mađarska savladala Slovačku (3:1).

Najbolje reprezentacije igraju četvrtfinale Svjetske grupe, a jedan od najzanimljivijih duela očekuje se u Beogradu, gdje će se sastati Srbija i Španija. Za Srbiju će, osim drugog tenisera svijeta Đokovića, igrati Viktor Troicki, Dušan Lajović i Nenad Zimonjić, koji je i selektor, dok će boje Španije braniti Pablo Kareno Busta, Albert Ramos Vinolas, Marsel Granoljers i Mark Lopez. Za "crvenu furiju", kako je najavljeno, neće igrati prva zvijezda Rafael Nadal, ali ni David Ferer i Felisijano Lopez.

"Najvažnije je da svi budemo zdravi i spremni za izuzetno težak susret. Počinjemo sa zajedničkim pripremama od ponedjeljka. Raduje nas što igramo kod kuće, pred domaćom publikom u hali 'Aleksandar Nikolić', mnogo će nam značiti njihova podrška kako bismo iz ovog meča izašli kao pobednici i plasirali se u polufinale", rekao je Zimonjić, koji ima pravo promjene prijavljenih igrača do žrijeba.

Četvrtfinale najjačeg takmičenja igraće i Belgija  Italija, Australija  SAD, te Francuska  Velika Britanija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije