Tenis

Federer i Nadal najuspješniji teniseri od starta 2017. godine

Federer i Nadal najuspješniji teniseri od starta 2017. godine
Foto: Foto: AP Photo | Federer i Nadal najuspješniji teniseri od starta 2017. godine

Po jedan grend slem, dva mastersa i po jedna titula iz serije 500... Rodžer Federer i Rafael Nadal kao da su se dogovarali da na ravne časti dijele trofeje od starta sezone. Švajcarac i Španac su ubjedljivo najuspješniji đaci u prvom polugodištu 2017, dok Đoković, Marej i Vavrinka odlaze na popravni tokom ljeta - imaju tek po jedan trijumf i to na manjim turnirima.

Koliko je ko bio vrijedan od starta godine vidi se i po ATP trci, u kojoj Rafa vodi sa čak 6.915 bodova. Novak na sedmom mjestu ima "siću" od 1.975, sakupljenu po uvodnim rundama turnira i tek jednom finalu nekog većeg nadmetanja (Rim).

"Kralj šljake" nije dominirao samo po crvenoj podlozi, gdje je pio šampionski šampanjac na svim turnirima osim u Rimu. Slavio je u Monte Karlu, Barseloni, Madridu i na Rolan Garosu, ali i na startu sezone je bio dobar (finale Melburna, Akapulka, Majamija). Samo ne toliko dobar kao Rodžer.

Najtrofejniji igrač današnjice deveti put je osvojio Hale i ekspresno se vratio u rutinu podizanja pehara poslije dvomjesečne pauze. Bilo mu je to četvrto postolje na koje se popeo u 2017. i zagrijavanje za ceremoniju na Vimbldonu... Poslie titula u Melburnu, Indijan Velsu i Majamiju, kao i uspješne pripreme na travi, Federer izbija u prvi red favorita na Otvorenom prvenstvu Engleske.

Veliki povratak Rafe i Rodžera iz penzije u koju su ih prerano poslali, bio je kao hladan tuš za ostale momke iz vrha. Nagradno pitanje na ATP turu glasi: Koje turnire su ove sezone osvojili Novak, Sten i Endi?

Posljednje veće nadmetanje koje je Đoković osvojio bio je Rodžers kup u avgustu, a titula u Dohi (najniža serija 250) na samom početku sezonu bila je optička varka da se Srbin vraća u šampionsku formu. Marej je slavio u Dubaiju (serija 500), ali na ostalim nadmetanjima uglavnom potvrđivao status najgoreg broja jedan u istoriji.

Vavrinka je slavio samo u Ženevi (250), ali je barem dogurao do polufinala Australijan opena, finala Indijan Velsa, Rolan Garosa...

Uspješniji od njih trojice bili su mladi Aleksandar Zverev i Conga sa po tri titule, a po dve su uzeli Dimitrov, Sok, Puj, Miler...

TITULE U 2017.

4 - Nadal i Federer

3 - Zverev i Conga

2 - Dimitrov, Sok, Puj, Miler

1 - Đoković, Vavrinka, Marej, Tim, Bautista Agut, Estrelja Burgos, Harison, Dolgopolov, Kveri, Kuevas, Džonson, Ćorić, Karenjo Busta, Čilić.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije