Tenis

I u Zimbabve na kredit

I u Zimbabve na kredit
I u Zimbabve na kredit

Teniska reprezentacija BiH od 6. do 8. marta svoj put ka plasmanu u Prvu grupu Euroafričke zone Dejvis kupa počinje u Zimbabveu, a put do tamo će platiti novcem koji su podigli na kredit.

Odlazak bh. tenisera i delegacije TS BiH iz Sarajeva u daleku Afriku zakazan je za 28. februar, a u Harare bi trebalo da stignu u nedjelju poslijepodne.

"Digli smo kredit, kao i u nekoliko prethodnih navrata, koji ćemo vratiti kada nađemo sponzore. Veoma je teško funkcionisati kada nemate u budžetu zagarantovana sredstva od države, ali je tako u svim bh. sportovima. Već smo se navikli na takav odnos, ali se uspijevamo snaći", kaže Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH, i dodaje: "Snalazimo se kako znamo i umijemo kada su u pitanju naši odlasci na gostovanja. Još nam se ovoga puta poklopilo da idemo veoma daleko, što je izuzetno skupo."

Boje BiH će braniti Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, a ono što selektora Amera Delića i sve ljude u Teniskom savezu BiH pred ogled prvog kola Druge grupe Euroafričke zone posebno raduje je sjajna forma dvojice najboljih bh. tenisera Džumhura i Bašića.

Ogled u Africi prvi bh. reket Džumhur dočekaće kao 87. igrač svijeta, a Bašić je 200.

"Selektor Delić odlučio se da ne mijenja ništa u odabiru igrača i tako je još od susreta sa Finskom prošle godine. Ovaj meč dočekujemo kao apsolutni favoriti, ali u Dejvis kupu uvijek treba biti oprezan. Raduje me što su se svi igrači odazvali, jer su prepoznali važnost susreta sa Zimbabveom i što su svi u odličnoj formi. Ulazak Džumhura u top 100 i Bašića u top 200 su u domenu naučne fantastike s obzirom na odnos države prema našem sportu. Stoga je jasno da u dobrom raspoloženju dočekujemo start borbe za ulazak u Prvu grupu Euroafričke zone", kaže Hadžimešić.

Damir Džumhur će se nakon turnira u Meksiku odmoriti u Sarajevu do polaska u Harare.

"Mislim da ne bi trebalo imati problema da prođemo u drugo kolo, ali moramo biti veoma oprezni. Dejvis kup je specifično takmičenje i u njemu često zablistaju igrači koji nemaju pretjerano dobar ranking. Međutim, mislim da je kvalitet na našoj strani i da pobjeda neće doći u pitanje. Što se mene tiče, meč očekujem u odličnom raspoloženju. Iza mene je sjajan period. Probio sam psihološku barijeru i ušao među 100 najboljih tenisera svijeta. Sada bi trebalo da 'upadam' u glavni žrijeb ATP turnira, a ako osvojim još četrdesetak poena, vjerovatno ne bih morao igrati kvalifikacije za naredna dva grend slem turnira - Rolan Garos i Vimbldon", kaže Džumhur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije