Tenis

Legendarni Rod Lejver: Đoković i Federer izjednačeni

Legendarni Rod Lejver: Đoković i Federer izjednačeni
Legendarni Rod Lejver: Đoković i Federer izjednačeni

Legendarni australijski teniser Rod Lejver više od pola decenije je govorio da je Rodžer Federer najbolji igrač u istoriji "bijelog sporta", ali sada smatra da je Švajcarac izjednačen sa Srbinom Novakom Đokovićem.

"Mislim da ne možete staviti jednog ispred drugog kada su u pitanju njihovi nastupi. Znate koji je Rodžerov rekord, ali zbog načina na koji je Novak igrao posljednjih godina, rekao bih da su Đoković i Federer jednaki", rekao je Lejver u razgovoru za ESPN.

Dvostruki osvajač kalendarskog grend slema dodao je:

"Kada gledate Đokovićevu igru i rezultate, morate reći: 'Hej, ovaj momak je nevjerovatan'. Kako možete da ga zaobilazite u diskusijama o tome ko je najbolji teniser ikada?"

Ukoliko Đoković osvojili Rolan Garos ove godine, postaće prvi teniser od Lejvera i 1969. godine koji je aktuelni šampion sva četiri grend slem. Ako osvoji titulu u Parizu, Đoković će imati trofeje sa sve četiri velika turnira, ali i otvoriti put ka osvajanju kalendarskog slema, koji je posljednji put osvojio upravo Lejver (1969). To je podvig koji Federer nije uspio da ostvari ni u najboljim teniskim godinama.

Lejver je primijetio da je Đoković popravio igru pod pritiskom, bilo da je riječ o važnim mečevima, ili mečevima kad ne igra svog najbolji tenis. Ne treba gledati dalje od Australien opena, gdje je napravio 100 neiznuđenih grešaka protiv Žila Simona u četvrtom kolu, i opet pobijedio. Drastično je popravio igru u nastavku turnira, posebno u polufinalnom duelu sa Federerom.

"Sve je bilo ubitačno, bio je jednostavno nevjerovatan. Siguran sam da se Federer, dok je izlazio sa terena, pitao šta treba da uradi kako bi pobijedio tog momka. Đoković vjerovatno nije napravio više od šest neiznuđenih grešaka u čitavom meču. Nevjerovatno je kako Novak može da igra toliko dugo na tako visokom nivou", rekao je Lejver.

Legendarni Australijanac smatra da Federer može da popravi rekord po broju grend slem trofeja. Sakupio ih je 17.

"Vimbldon inspiriše Rodžera, a ukoliko bude osvojio još neki grend slem, najviše šanse ima u Londonu. Takođe, može da igra dobro na US openu i moguće je da osvoji još jedan", rekao je Lejver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije