Tenis

Miomir Kecmanović: U teniski svijet ušao iz dosade

Miomir Kecmanović: U teniski svijet ušao iz dosade
Foto: Arhiva | Miomir Kecmanović: U teniski svijet ušao iz dosade

Miomir Kecmanović, najbolji junior svijeta, kojeg ćemo ove sedmice moći gledati na ATP čelendžeru "Banjaluka 2017", za "Nezavisne" je govorio o teniskim počecima, ali i o nastupu u gradu na Vrbasu.

"Igrao sam jednom u Banjaluci, na Kupu nada za igrače do 10 godina, a srećan sam sada na čelendžeru. Lepo je! Bio sam na nekoliko čelendžera i lep je osećaj igrati ovde", rekao je Kecmanović i dodao:

"Cilj je da odigram najbolje što mogu, a ako prođem koje kolo biću zadovoljan."

Put do teniskog vrha Kecmanović je počeo kao šestogodišnji dječak.

"Sa šest godina sam počeo da igram na Zlatiboru. Bilo mi je jako dosadno, nisam znao šta ću sa sobom i onda su me poslali na tenis i tako je sve počelo", priča najbolji mladi teniser svijeta.

Tenis je brzo zavolio, talenat je prepoznat, a teniski put ga je kasnije odveo u SAD, gdje je stigao na poziv IMG akademije, ranije poznate pod imenom Teniska akademija Nika Boletijerija. Tada je imao 13 godina. Porodici nije bilo lako što Miomir odlazi u SAD, ali sve je bilo lakše jer je uz njega bila tetka Tanja.

"Ja sam bio vrlo uzbuđen što ću da idem u SAD, i jedva sam čekao. Bio je to odličan period za mene. Puno mi je značilo što je tetka sa mnom i što imam nekoga svog. Zahvalan sam joj što je odlučila da bude sa mnom, iako nije morala. Valjda ću uspeti za koju godinu da joj se odužim za sve što je učinila za mene", rekao je Kecmanović.

Iako je njegova tetka psiholog, sa njom ne priča mnogo na temu psihologije u sportu jer, kako kaže, ima svoje psihologe. Ona je svakako tu da da poneki savjet, a savjete je dobijao i od vrhunskih tenisera poput Novaka Đokovića.

"Upoznao sam mnogo vrhunskih tenisera. U SAD često viđam Keija Nišikorija, a i Maks Mirnji je često tamo... Razgovarao sam i sa Đokovićem, dobijam savete od njih, ali to su uglavnom saveti za meč koji igram taj dan... Naravno, tu su i one standardne poruke da verujem u sebe", priča Kecmanović.

Kaže da vjeruje u sebe, te da za pet godina sebe vidi u top 100. Na posljednjoj ATP listi bio je 314. igrač svijeta.

"Prvo treba doći do top 100, pa onda ću se boriti za dalje. Najteže je doći među 100 najboljih, posle je lakše", kaže osamnaestogodišnji Beograđanin i dodaje:

"Mnogo je teško doći na vrh. Onaj ko nije u tenisu ne može ni da zamisli koliko je potrebno treniranja i odricanja. Nekad me nervira kad neko sa strane govori kako je to lako, jer nemaju pojma koliko morate da date sebe da biste nešto postigli. Izuzetno je teško."

Uspjesi

Kad govori o uspjesima, Kecmanović kaže da je najponosniji na prvo mjesto na juniorskoj ITF listi, ali i zato što je postao tek treći teniser koji je odbranio titulu na prestižnom Oranž boulu (prvi nakon 1974. godine), te što je u istoj godini osvojio i Edi Her turnir.

"Ove godine sam osvojio i tri fjučersa, što je bolje nego što sam očekivao", rekao je Kecmanović.

 

2017. počeo da igra profesionalne turnire

1.mjesto na juniorskoj rang-listi

314. na ATP rang-listi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije