Tenis

Mirjana Lučić-Baroni novo iznenađenje na Australijan openu

Mirjana Lučić-Baroni novo iznenađenje na Australijan openu
Mirjana Lučić-Baroni novo iznenađenje na Australijan openu

Hrvatska teniserka MIirjana Lučić-Baroni priredila je novo iznenađenje na Australijan openu plasiravši se u četvrtfinale poslije 18 godina.

Od 1998. nije uspjela da pobijedi u Melburnu, a prije deset dana u Australiju je došla kao 79. teniserka svijeta.

Tridesetčetvrorogodišnja Hrvatica pobijedila je 14 godina mlađu Dženifer Bredli u dva seta 6:4, 6:2, ostvarivši najbolji rezultat na Gren slemu od 1999. kada je bila u polufinalu Vimbldona.

Iako je igrala povrijeđena u osmini finala, ali ni to nije pomoglo njenoj protivnici koju je uspjela da savlada za samo 72. minuta.

"Ja sam mali tvrdi kolačić i jako, jako sam tvrdoglava i kad nešto želim, učiniću sve da to ostvarim. Nema tu garancije da će ti i uspjeti, ali sada se stvarno osjećam nevjerovatno", rekla je Lučić-Baroni.

Njena početak karijere najavljivao je sjajnu budućnost hrvatske teniserke. Sa 15 godina debitovala je na Gren slemu, dok je sa nepunih 16 godina u paru sa Martinom Hingis osvojila Australijan open.

Na svom prvom nastupu u Melburnu prije 19 godina, pobijedila je svoju zemljakinju Ivu Majoli u prvom kolu, da bi potom izgubila od Australijanke Rene Stabs. Poslije toga, sedam puta je igrala u glavnom žrebu, uključujući i prošle godine, ali je svaki put zaustavljana u prvoj rundi, dok 2012. nije uspjela da prođe kvalifikacije. Najbolji plasman u karijeri je iz 1998. godine kada je bila 32. na ATP turniru.

Ipak, brojni porodični problem bili su glavni uzrok za pad talentovane igračice. U seniorskoj konkurenciji nikada nije uspjela da napravi rezultat, samo jedanput je prošla prvo kolo i to prije 19 godina.

Danas igra tenis života. Za dva mjeseca napuniće 35 godina, a ni 14 godina mlađa Amerikanka Dženifer Bredi nije joj mogla ništa.

Mirjana ju je savladala za svoj najbolji rezultat na GS još od davne 1999. godine kada ju je u polufinalu Vimbldona kao 16-godišnjakinju izbacila legendarna Štefi Graf, a do tog najboljeg plasmana stigla je poslije trijumfa nad Monikom Seleš.

Nažalost, kao i u slučaju Jelene Dokić, na putu ka slavi ispriječio se njen otac, zbog čega je počela da tone. Zbog nasilnog oca morala je usred noći sa majkom da pobjegne iz Hrvatske. Poslije duže pauze vratila se na teren i polako počela da se vraća na tenisku scenu.

“Imala sam teška razdoblja u životu ranije, ali sam prilično blagoslovljena zbog porodice koju imam. Svima koji vam kažu da nešto ne možete napraviti, samo to napravite od srca", u borbi za finale mogla čekati Amerikanka Serena Vilijams.

Lučić-Baroni je skrenula pažnju na US Openu 2014. godine i Rolan Garosu 2015. kada je savladala Simonu Halep, a sada u Melburnu živi svoj san.

Mirjana se plasirala i u četvrtfinale u konkurecniji dublova, zajedno sa Anderom Petković iz Njemačke, pa je najprije čeka taj okršaj u noći između ponedjeljka i utorka, dok će dan kasnije za plasman u polufinale u singlu igrati protiv Čehinje Karoline Pliškove, koja je bila bolja od domaće predstavnice Darije Gavrilove – 6:3, 6:3.

Hrvatica je jedina teniserka koja od igračica koje su ušle u završnicu nema sponzora.

"Nosim šta mi god padne pod ruku. Nemam ugovor s nekom kompanijom", rekla je 34-godišnja igračica.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije