Tenis

Mitja Tanjga: Tenis je u ekspanziji

Mitja Tanjga: Tenis je u ekspanziji
Mitja Tanjga: Tenis je u ekspanziji

Tenis u Republici Srpskoj u konstantnoj je ekspanziji. Mladi nižu uspjehe i na domaćem i na internacionalnom nivou, kaže Mitja Tanjga, generalni sekretar Teniskog saveza RS.

Prioriteti Saveza su stabilizacija finansijske situacije i razvoj mini-tenisa.

"Ekspanzija tenisa najviše je izražena na rekreativnom polju i kod takmičara od 12 i 14 godina, ali me najviše brine što je sve manje takmičara do 10 godina. Djece ima u klubovima, ali se sve manje odlučuju na takmičarski tenis. Na tome treba da radimo", istakao je Tanjga.

NN: Koji su osnovni zadaci TSRS za 2015?

TANJGA: Glavni zadatak je stabilizacija finansijskog poslovanja. Nakon prošlogodišnje katastrofe, mnogi sponzori i država usmjerili su sredstva u sanaciju poplavama unesrećenih područja, što je rezultiralo da rad i funkcionisanje TSRS budu stavljeni na ozbiljan test izdržljivosti. Zato je ove godine prioritet finansijska stabilizacija i nastavak rada na širenju mini-tenis programa, kao i nastavak rada sa najboljim takmičarima u okviru programa Nacionalnog teniskog centra (NTC). Masovnost kroz mini-tenis je nešto što nam treba da bismo mogli da imamo još više dobrih takmičara, a TSRS je u Srbiji osnovao klub kroz koji svi naši igrači mogu sudjelovati na turnirima u Srbiji i nadomjestiti nedostatak kvalitetnijih takmičenja u RS.

NN: Kakav je plan za mini-tenis?

TANJGA: Mini-tenis je program najvećeg prioriteta. TSRS je dosta novca uložio u razvoj i promociju mini-tenisa. Naš nacionalni koordinator za mini-tenis Dejan Rađenović je razvio sistem treninga i takmičenja koji je opisan u brošurama i ostalim materijalima. Takođe, osmislio je i sistem napretka djece sa polaganjima za određeni nivo teniskih vještina i TSRS je sve to snimio i postavio na YouTube. Takođe, ni klubovi nisu zaobiđeni jer je cijeli program mini-tenisa urađen po sistemu "ključ u ruke", tako da je na klubovima i trenerima samo da to uzmu i počnu primjenjivati. Zasad je tu zapelo. Uprave klubova i treneri su prilično inertni i teško se odlučuju na novine. Jedan od rijetkih klubova koji je uveo mini-tenis za nekoliko mjeseci je u programu imao skoro 50 djece. Djeca su oduševljena, roditelji takođe.

NN: Jedan od problema u vezi s radom TSBiH je nepostojanje zajedničkog kalendara takmičenja. Koji su razlozi zašto nije usvojen?

TANJGA: Djelovanjem bivšeg direktora tenis u BiH je doveden u katastrofalnu situaciju. Jedan čovjek je preuzeo sve funkcije u TSBiH, što je narušilo fini balans koji je potreban za funkcionisanje Saveza. Što je najgore, ostavio je ogromne dugove. Prošlogodišnja revizija utvrdila je oko 300.000 KM dugova igračima, dobavljačima opreme i raznim drugim firmama. Prije revizije TSBiH je već vratio dugove prema Svjetskoj teniskoj federaciji i Tenis Evropi (TE) u iznosu većem od 50.000 KM.

NN: Šta je urađeno po ovom pitanju?

TANJGA: Prije četiri godine Upravni odbor TSRS prekinuo je ovu agoniju odlukom da se stvari moraju mijenjati nabolje. Obnovljen je aktivan rad TSRS, prekinuta su zajednička takmičenja i dat je svojevrstan teniski ultimatum - ili će se stvari promijeniti nabolje ili TSRS u toj priči nema. Nakon što je Senad Hadžimešić izabran za direktora i nakon izbora Ivana Brkića za predsjednika UO TSBiH, stvari su se počele pomjerati nabolje. Saradnja je podignuta na viši nivo i svi uključeni u rad TSBiH počeli su uvažavati i prije svega slušati jedni druge. Puno smo vremena "izgubili" na upoznavanje jedni drugih, odnosno na uvažavanje drugačijeg mišljenja, ali je bar sada saradnja i želja za uspjehom u formiranju zajedničkog takmičenja izraženija nego ikad. Mislim da je ova godina ta koja će konačno prelomiti situaciju i da ćemo od 2016. imati zajedničko takmičenje.

NN: Kakav je trenutni kvalitet tenisera iz RS i turnira u RS?

TANJGA: S obzirom na prethodno opisanu situaciju, zadovoljni smo. Takmičenja su organizovana na vrhunskom nivou, a činjenica da su podržana informacionim sistemom, koji nemaju puno bogatiji savezi, puno govori. Pričajući sa kolegama iz raznih evropskih saveza i administracije TE zaključio sam da smo jedan od boljih saveza ako gledamo organizacioni dio. Njima je neshvatljivo šta mi uspijemo uraditi sa budžetom od 50.000 KM. Generalni sekretar Holandskog teniskog saveza me je najozbiljnije pitao da li nam je to sedmični budžet. Gledajući iz svoje perspektive od skoro devet miliona evra naravno da mu nije jasno kako radimo sve što radimo.

NN: Šta je potrebno da bi teniser došao na nivo profesionalnog tenisa?

TANJGA: Da bi igrač iz bivše Jugoslavije došao do profesionalnog statusa, odnosno od sedme do 18 godine, potrebno je od 50.000 do 70.000 evra. Ali, i kada počnete da igrate profesionalni tenis, postoje problemi finansijske prirode. U juniorskim kategorijama, ako ste dobri, imate plaćen hospitaliti (spavanje i hranu), a i savezi pomažu kupovinom avionskih karata i opremom. Profesionalac plaća sam i mnogi zato odustaju jer vam treba od 40.000 evra, pa naviše za godinu. Ako ste dobri, investicije se brzo krenu isplaćivati kao nekada kod Novaka Đokovića ili sada kod Borne Ćorića.

NN: Mnogima se investicije ne isplate?

TANJGA: Problem svjetskog tenisa je što prvih deset igrača zarađuju basnoslovne sume, do 100 mjesta nekako žive od tenisa, a poslije toga je životarenje i stalno su u minusu. To ih psihički iscrpi i odustaju. Danas u profesionalnom tenisu svi žive od tenisa osim igrača. Sudije, organizatori turnira, treneri, svi. Malo je koji sport toliko zahtjevan u finansijskom smislu. Tenis je totalni darvinizam, ko preživi, taj uđe u top 100.

NTC za bolji tenis

NN: Dokle je došla realizacija ideje da se napravi NTC?

TANJGA: Novac koji je država odvojila za gradnju NTC-a otišao je u sanaciju štete od poplava, kao i dio koji je trebalo da dođe od sponzora. U pregovorima smo sa nekim našim kompanijama za sistem gradnje javno-privatnog partnerstva, pa ćemo vidjeti šta će biti od toga. NTC je planiran da se izgradi u obimu dvorane sa četiri terena koja bi sadržavala sve preteće prostore za TSRS, fitnes sale, restoran... i četiri vanjska terena. Ukoliko uspijemo sagraditi NTC, tenis u RS bi riješio većinu svojih finansijskih, ali i mnogih drugih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije