Tenis

Nadalov trener: Novak više nije toliko briljantan

Nadalov trener: Novak više nije toliko briljantan
Nadalov trener: Novak više nije toliko briljantan

Fransis Roig, trener koji je član tima Rafaela Nadala, kaže da je Novak Đoković i dalje favorit na šljaci.

“Svašta može da se desi, ali sumnjam da će Novaka poremetiti taj poraz u Monte Karlu, i on je čovjek i može da izgubi. Đoković će nastaviti da igra još dugo na ovakovom nivou jer radi sve kako treba i na terenu i van njega. Ljudi nekada pomisle da se igrač ne zasiti pobjeda, a on je zapravo zasićen“, rekao je Roig i naveo primjer:

“Kada sam bio s Nadalom na Olimpijskim igrama 2008. godine (na kojima je osvojio zlatnu medalju), došao je tu mentalno vrlo umoran. Nije mislio da je spreman, rekao mi je: ’Ne znam hoću li moći da se borim, psihički sam umoran’. Ali igrači mogu da prevaziđu takve situacije“.

Ko je favorit na šljaci – Nadal ili Đoković?

“Đoković je i dalje favorit – u početku mu je bilo teže, ali je postepeno dizao svoj nivo igre na zemlji. Ako se budu sastali na Rolan Garosu, biće to meč sa mnogo uzajamnog respekta – jedan je osvojio devet titula, ali drugi je dobio posljednji meč. Jasno je ipak da su nam šanse veće na zemlji, Rafa je bio blizu i u Indijan Velsu, ali moramo da napustimo taj obrazac razmišjanja – nema ’bio je blizu’, nego pobjeda ili poraz“.

Na konstataciju novinara da ostale kolege misle da je Đoković malo spustio nivo igre u odnosui na 2015. godinu, Roig je rekao:

“Možda je izgubio malo na briljantnosti, ali to se uvijek dešava tokom godine. Na kraju 2015. igrao je nevjerovatno, kao teniser sa ’plejstejšna’. Svaku lopticu je udarao čisto, bio je nepogrešiv, udarao je u visokom ritmu, a da pri tom nije mnogo griješio. Istina je da u Indijan Velsu i Majamiju nije bio takav, ali sve je lakše kada pobjeđuješ – onda te drugi više poštuju i sa tim plusom izlaziš na teren“.

Prije nekoliko godina Rafa je izjavio da ne može da se zamisli kako igra sa 30 godina – trećeg juna će napuniti upravo toliko, a povlačenje se ne nazire.

“Kada se povrijediš u trenutku kada si igrao dobro, kao Rafa u sezoni na prelazu 2012. i 2013. godine, onda je lakše mentalno se vratiti, a to je bio slučaj sa njime. Njegov rezon bio je savršen, jednom mi je rekao: ’Ako moram da operaciju, otići ću, a poslije ću igrati do 32. ili 33. godine ako je potrebno’. To se dešava i drugim igračima, pogledajte Federera. Ovi momci igraju da budu najbolji u istoriji, Nadal takođe. Hajde da se ne zavaravaom, Monte Karlo jeste velika titula, ali Gren slemovi su cilj. Zašto mislite da Nadal neće osvojiti Rolan Garos, svoju 15. GS titulu?“, zaključio je Roig.

Prvi eventualni sudar Nadala i Đokovića moći ćemo da vidimo već u Madridu na turniru koji počinje sljedećeg ponedjeljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije