Tenis

Nakon drame i preokreta Novak savladao Belučija

Nakon drame i preokreta Novak savladao Belučija
Nakon drame i preokreta Novak savladao Belučija

Novak Đoković i Tomaž Beluči igraju u trećem kolu turnira iz Masters 1000 serije u Rimu. Đoković - Beluči 0:6

Pobjednik će se u četvrtfinalu sastati sa Rafaelom Nadalom, koji je u tri seta izbacio Nika Kirjosa.

Novak je dobio svih pet dosadašnjih okršaja sa Brazilcem, a najjači otpor Beluči je pružio baš u Rimu – 2011. godine imao je set i brejk viška, ali je ipak izgubio sa 4:6, 6:4, 6:1. I prošle godine sastali su se u Rimu, i tada je Novak slavio poslije preokreta 5:7, 6:3, 6:2.

Novak je slabo počeo meč, već u prvom gemu napravio je četiri greške, mahom forhendom, i Beluči je napravio brejk. Đoković je bio potpuno van svakog ritma – sljedeća dva gema Novak je izgubio bez osvojenog poena, pa je Beluči vodio sa 3:0, uz dva brejka prednosti.

Iako je u narednom gemu Brazilac vezao dvije greške, naredna četiri poena je osvojio i poveo je sa 4:0.

Novak je na početku petog gema iz bijesa zabio loptu forhendom u mrežu iz sve snage, a iako je imao šansu da dođe do svog prvog gema, Beluči je zaigrao rasterećeno i došao je do novog brejka agresivnom igrom – 5:0.

Ubrzo je Beluči priveo set kraju, prvi put od 2012. Novak je izgubio set sa 6:0.

Dugo je trajalo mučenje i u prvom gemu drugog seta, ali je onda Novak napokon uzeo svoj prvi gem – uslijedile su ovacije, a Novak je našao snage i da se nasmije i otpozdravi.

Đoković je zaigrao bolje, ali Belučiju je samopouzdanje poraslo i odlično je servirao, pa Novak nije dolazio do prilike za brejk.

Ipak, sigurnije je čuvao svoje gemove i poveo je sa 3:2, a u šestom gemu Novak je dočekao nekoliko grešaka Brazilca i došao je do dvije vezane brejk lopte. Već na prvoj Beluči je odservirao duplu grešku (4:2).

U sledeća dva gema na svoj servis Novak je izgubio samo jedan poen, bolje se kretao i posljedično je počeo čistije da udara lopticu – 6:3.

Đoković je djelovao motivisanije, energičnije, bodrio je sebe poslije dobrih poena, a takvih je bilo sve više. Bolje je riternirao, forhendi su ga slušali, došao je do brejk lopte, a onda se fantastično branio i dočekao je grešku suparnika u 30 udaraca dugoj razmjeni.

Novak je bez izgubljenog poena dobio sljedeći gem, a onda se i Beluči upisao u trećem setu i održao neizvjesnost – 2:1.

Beluči se nije predavao, ponovo je za nijansu podigao nivo igre i borba se rasplamsala – Brazilac je sjajnim drop šotom došao do 15:30 pri Novakovom vođstvu 3:2. Uslijedile su dvije razmjene visokog intenziteta iz kojih je srpski teniser izašao kao pobjednik, a onda je sjajnim forhendom poveo sa 4:2.

Na kraju je meč završio u svom stilu sa 6:3. Naredni protivnik Novaku je Rafael Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije