Tenis

Bolitijeri za "Nezavisne": Nole je najsavršeniji igrač

Bolitijeri za "Nezavisne": Nole je najsavršeniji igrač
Bolitijeri za "Nezavisne": Nole je najsavršeniji igrač

Amerikanac Nik Bolitijeri, jedna od najuticajnijih osoba u svijetu tenisa, u razgovoru za "Nezavisne" rekao je da je Srbin Novak Đoković najsavršeniji igrač kojeg je vidio, ali i da ne zna da li je problem Noletove slabije igre u posljednje vrijeme fizički ili mentalni.

"Nisam upućen u sve okolnosti, ali ono što znam jeste da najveća kazna najboljeg na svijetu jeste što mora stalno da igra najbolje i daje najbolje od sebe sve vrijeme. Trenutno imate druge igrače koji igraju zaista, zaista dobro i izgleda da je Đoković malo zastao, ali opet, ne znam da li je riječ o fizičkom ili mentalnom problemu. Ne mogu tvrditi, ali ću reći ovo: svih ovih godina treniranja i obučavanja tenisera, on je najsavršeniji igrač koji je igrao u mojih 60 godina koliko sam u ovom sportu. Kada ovako govorimo, ne možemo znati šta mu se dešava, da li je mentalno premoren, iscrpljen, da li je možda povrijeđen, ali činjenica je da on ne igra onako kako je igrao posljednje tri ili četiri godine", rekao je legendarni trener za "Nezavisne".

NN: Spominju se brojna trenerska imena koja bi mogla da zamijene Borisa Bekera u Đokovićevom timu. Šta mislite o tome?

Bolitijeri: Prije nego što se promijeni trener ili trenerski tim, prvo morate sagledati njihove rezultate, šta u uradili, do onog momenta kada je počeo igrač da pada. I onda, on sam mora da procijeni šta bi trebalo da uradi. Ja se nadam da nije u pitanju trenerski tim, ali opet, niko ne može da da neku tačnu procjenu, kada niko ne zna šta se dešava. Mada, želim da pohvalim i cijeli tim Borisa Bekera, koji je zaista odradio fenomenalan posao, tako da ne mogu reći da li je nešto do tima ili do igrača samog.

NN: Koliko će biti teško Đokoviću da zadrži prvo mjesto?

Bolitijeri: Biće vrlo zanimljivo u narednom periodu, jer Endi Mari igra najbolji tenis u karijeri i mislim da će ATP finale biti mjesto gdje će on poslati jasnu poruku: "Hej, ja želim da budem broj jedan". Dakle, ne mogu ništa reći konkretno do tog završnog turnira.

NN: Ko bi od mladih igrača mogao doći na vrh ATP liste u narednih nekoliko godina?

Bolitijeri: Tu bih svakako pomenuo Dominika Tima, koji je odličan. Dakle, on je jedan od onih koji bi mogli doći u vrh. Naravno, tu je i Kei Nišikori, koji je trenutno peti na svijetu. Ali, kada je riječ o mladim igračima, onda su to svakako Tim i Aleksander Zverev. Ima tu i nekoliko, možda četiri-pet, dobri mladih Amerikanaca, ali Tim i Zverev će svakako biti dva najbolja mlada igrača koja tek dolaze.

NN: Šta je najvažnije za igrača da bi došao u vrh ATP ili WTA liste?

Bolitijeri: Prvo i najvažnije, morate imati savršenu, ispravnu tehniku, ne smijete imati slabosti. Fizička i mentalna spremnost danas igraju veliku ulogu u samom tenisu i veoma je bitno da imate tim oko sebe koji će vas razumjeti. Ali, suština su tehnika, fizička spremnost i mentalna snaga i, naravno, timski rad.

NN: Kako gledate na sve češće priče o dopingu u sportu?

Bolitijeri: To je definitivno pitanje za komitet koji se bavi time, jer ja nisam stručnjak. Ne mogu reći da sam kvalifikovan za to, a i ne putujem više kao što sam nekada, dakle, nisam na Turu, tako da ne mogu dati neki konkretan odgovor.

NN: Da li današnji sportisti mogu izdržati sve napore i bilježiti uspjehe, a da pritom ne koriste nikakve zabranjene supstance?

Bolitijeri: Nisam stručnjak, ali eto, vidimo da ima igrača koji igraju najbolje u svojoj karijeri, a opet, ne možemo tvrditi da li uzimaju neke supstance ili ne. To je definitivno nešto što ostaje na stručnjacima i doktorima. Ja nisam doktor.

Legenda

Nik Bilitijeri (85) legendarni je trener koji je stvorio brojne zvijezde poput Andrea Agasija, Marije Šarapove, Monike Seleš, Serene Vilijams... Ovaj Njujorčanin italijnaskog porijekla, je kao mladić počeo da se bavi trenerskim poslom, a 1978. godine je osnovao čuvenu Tenisku akademiju "Nik Bolitijeri" na Floridi i stvaranjem asova donio neku novu dimenziju u ovaj sport.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije