Tenis

Njujork Tajms: Novak je No. 1, svidjelo vam se to ili ne

Njujork Tajms: Novak je No. 1, svidjelo vam se to ili ne
Njujork Tajms: Novak je No. 1, svidjelo vam se to ili ne

Ugledni američki dnevnik Njujork Tajms objavio je članak o Novaku Đokoviću pod naslovom “Novak Đoković je broj jedan, svidjelo vam se to ili ne“.

Novak je govorio o mnogim temama – o svojoj bezglutenskoj dijeti, počecima na ATP turu, meditaciji...

“Na početku karijere posmatrali su me kao buntovnika, kao nekoga ko je ušao u priču i počinjao da predstavlja izazov dvojici momaka koji su bili dominantni. ’Ko je ovaj momak iz Srbije, male zemlje, koji dolazi niotkuda i govori da može da pobedi najbolje i postane broj jedan?’ Naravno, razumem reakciju na to, ali osećao sam da je jedini način da pokažem da zaslužujem svoje mesto“, rekao je Đoković i dodao da su ga Federer i Nadal učinili boljim igračem.

Autor teksta Dejvis Šaftel konstatuje kako Đoković zna da publika nije uvijek na njegovoj strani, kao i da mu Novak djeluje “zapanjujuće sitan za vrhunskog sportistu.

Novinar dalje piše da je Đoković postao šampion zahvaljujući, između ostalog, strogom režimu koji podrazumijeva dijetu, vježbe, jogu i meditaciju. Spominju se i Novakov raniji imidž momka koji olako traži medicinske tajm-aute, kao i njegove imitacije Marije Šarapove i Rafaela Nadala.

“Bezglutenska dijeta često se naglašava u tekstovima o meni već duže vreme, ističe se taj deo mog života kao najveća tajna mog uspeha, a to nije tačno. To je velika promena koja mi je pomogla da postanem bolji, ali nisam odjednom počeo da dobijam sve mečeve zato što nisam uzimao gluten“, objašnjava Đoković.

U tekstu dalje piše da ni Đoković ni njegov tim ne otkrivaju detalje njegovih treninga, a navodi se i da su neki novinari prenijeli da su svi članovi tima potpisali ugovor o povjerljivosti, kao i da se spekulisalo da Đoković koristi mašinu za koju se smatra da pomaže u oporavljanju mišića, tzv. CVAC (Cyclic Variations in Adaptive Conditioning).

Novak ističe da je njegov pristup ono što je najvažniji sastojak uspeh – “dok opisuje svoj mentalni pristup, on više zvuči kao samouki guru nego sportista“, piše novinar Njujork Tajmsa.

“Volim da sve vreme budem u kreativnom raspoloženju. Ili napreduješ ili nazaduješ, ili ideš gore ili ideš dole. Sve se pomera, ljudi, naša planeta, tako da i ti držiš korak ili ostaješ gde si. Ali ako ostaješ gde si, zapravo nazaduješ“, rekao je Đoković i potom objasnio šta za njega znači meditacija:

“Ne meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija. Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način“.

Srpski teniser ističe i da mu je važno kako izgleda na terenu.

“Dok sam odrastao, imao sam mnogo dresova iz različiih sportova. Voleo sam Majkla Džordana i Pita Samprasa, pokušavao sam da ih kopiram, ali stil oblačenja Andrea Agasija na terenu bio je jedinstven, tako da sam u ormaru imao dosta živopisnih stvari. Ako se osećaš dobro u svojoj odeći, to nekako psihološki utiče na tebe nekako, bilo da igrači priznaju to ili ne“.

U tekstu je spomenut i uticaj Novakovog prvog trenera Jelene Genčić u njegovom odrastanju i sazrevanju, a istaknuta je i činjenica da Đoković govori nekoliko jezika.

Ipak, uprkos meditaciji i jogi, Novak kaže da je i dalje daleko od nirvane.

“Ima dana kada bacam reket, kada vičem ili kada se posvađam sa suprugom. Ti dani postoje i lažu svi koji kažu da oni ne postoje ili da neće postojati ako radiš određene vežbe“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Originalni tekst Njujork Tajmsa možete pročitati OVDJE.

Novak ili Marin

Polufinale US opena večeras od 23.30 donosi duel prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića i branioca titule Marina Čilića, a ostaje da vidimo da li će Nole peti put ući u finale ili će Čilić slaviti prvi put u 14. međusobnom meču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije