Tenis

Nole: Sve je u profesionalizmu

Nole: Sve je u  profesionalizmu
Nole: Sve je u profesionalizmu

Prvi teniser svijeta Novak Đoković nastavio je sa sigurnim igrama na Australijen openu, a istakao je da je profesionalni život zaslužan za njegovu fizičku spremnost.

Nole (prvi nosilac) juče je u drugom kolu grend slema pobijedio Rusa Andreja Kuznjecova rezultatom 6:0, 6:1, 6:4, a novinare u Melburnu je zanimalo koja je tajna njegove spremnosti s obzirom na to da se mnogi teniseri muče sa povredama i vrućinom.

"Trening, i ne govorim samo o treningu na terenu, već i o profesionalnom pristupu van njega. Ali, i povrede su deo sporta, one se nekada dese i kada se brineš o svakom aspektu karijere, kada pokušavaš da budeš disciplinovan i da imaš holistički pristup svemu. Profesionalni tenis danas zahteva posvećenost na terenu i van njega. Ponavljam, povrede se dešavaju, pogotovo u individualnom sportu kao što je tenis - mnogo je izazova za telo i um, putovanja, promena vremenskih zona, podloga, uslova igranja... Sve to uzima danak", rekao je srpski as, a prenio B92.

O duelu sa ruskim teniserom Nole je rekao:

"Prva dva seta bila su odlična, sve što sam nameravao da uradim, skoro 100 odsto sam i uspeo. Servis je bio na visokom nivou, igra sa osnovne linije, agresivni udarci, agresivni riterni. Imao je slab procenat prvog servisa u drugom setu, što mi je omogućilo dosta prilika."

Đokovića u subotu očekuje duel sa Špancem Fernandom Verdaskom (31), koji je savladao Japanca Goa Soedu sa 6:3, 6:2, 7:6 (3). Oni su se sastali 10 puta, a šest puta je slavio srpski teniser.

U Melburnu nije prošlo bez pitanja o Đokovićevom prijatelju Viktoru Troickom, koji odlično igra nakon jednogodišnje suspenzije.

"Viktor je napravio sjajnu stvar ulaskom među prvih 50 igrača na svetu, on može i više od toga. Veoma sam ponosan na njega i srećan što pobeđuje. On je potpuno drugi teniser, iskustvo koje je imao pomoglo mu je da postane jači, promeni pristup i radi na terenu neke stvari koje ranije nije radio", rekao je Đoković.

Poljak Jerži Janovič je izbacio Francuza Geala Monfisa (17) pobjedom od 6:4, 1:6, 6:7 (3), 6:3, 6:3, Bjeloruskinja Viktorija Azarenka je eliminisala Dankinju Karolinu Voznijacki (8) sa 6:4, 6:2, a slavile su i sestre Serena i Venus Vilijams.

Važniji rezultati drugog kola:

teniseri:

Stanislas Vavrinka (Šva, 4) - Mariuš Kopil (Rum) 7:6 (4), 7:6 (4), 6:3, Kei Nišikori (Jap, 5) - Ivan Dodig (Hrv) 4:6, 7:5, 6:2, 7:6 (0), David Ferer (Špa, 9) - Sergej Stahovski (Ukr) 5:7, 6:3, 6:4, 6:2, Felisijano Lopez (Špa, 12) - Adrijan Manarino (Fra) 4:6, 4:6, 7:6 (3), 4:0 (predaja), Stiv Džonson (SAD) - Santijago Hiraldo (Kol, 30) 6:3, 6:4, 6:2, Žil Miler (Luk) - Roberto Bautista Agut (Špa, 13) 7:6 (5), 1:6, 7:5, 6:1; Teniserke: Agnješka Radvanska (Polj, 6) - Johana Larson (Šve) 6:0, 6:1, Serena Vilijams (SAD, 1) - Vera Zvonareva (Rus) 7:5, 6:0, Venus Vilijams (SAD, 18) - Loren Dejvis (SAD) 6:2, 6:3, Medison Kiz (SAD) - Kejsi Delakva (Aus, 29) 2:6, 6:1, 6:1, Dominika Cibulkova (Svk, 11) - Cvetana Pironkova (Bug) 6:2, 6:0, Petra Kvitova (Češ, 4) - Mona Bartel (Njem) 6:2, 6:4, Varvara Lepčenko (SAD, 30) - Ajla Tomljanović (Aus) 6:1, 7:6 (1). (Agencije)

Atmosfera

Od 2007. godine Đoković je u prve dvije runde turnira u Melburnu izgubio dva seta, pa ne čudi što uživa na Australijen openu.

"Ovo je grend slem turnir na kojem sam najuspešniji. Uživam u uslovima u kojima se igra, uprkos tome što su tereni znatno brži u poslednje dve godine. Atmosfera je sportska, opuštena, pozitivna, ljudi čine da se osećam dobro. Takođe, ovo je i prvi veliki turnir, svi su sveži i motivisani", rekao je Nole.

Statistika

Novak Đoković vs. Andrej Kuznjecov

8          As poeni           2

2          Dvostruke greške         3

28        Direktni porni   10

19        Neiznuđene greške       34

89        Poeni    48

608. pobjedu Đoković je ostvario u karijeri.

Ima i 141 poraz.

"Vrata otvorena za žene trenere"

Legendarna teniserka Martina Navratilova ocijenila je da su vrata širom otvorena za žene trenere. Osvajačica 18 grend slem titula odnedavno je trener Agnješke Radvanske, a prva koja je "probila led" i postala trener tenisera bila je Ameli Morezmo, koja vodi stručni štab Endija Marija.

"Vrata su širom otvorena i ostaće takva. Žene podjednako kvalitetno mogu da rade sa teniserima. Trenerski posao nema veze sa polom. Sigurno je da teniska loptica ne zna kojeg je pola trener", rekla je Navratilova, a prenio Tanjug.

Endi Mari, britanski teniser

Kada sam se mučio sa grčevima i slavio na US openu, bio sam "neko ko voli da drami, nespreman, treba da idem kod psihijatra, folirant". Čudno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije