Tenis

Nole ruši "kralja šljake"

Nole ruši "kralja šljake"
Nole ruši "kralja šljake"

Veliki rivali Novak Đoković i Rafael Nadal sastaće se u polufinalu mastersa u Monte Karlu.

Biće to duel prvog i petog tenisera svijeta i njihov 43. međusobni meč.

Srpski as je slavio 19 puta, a Rafa 23. Ove godine se nisu sastajali, a prošle su odigrali tri meča. Đoković je pobijedio u finalima mastersa u Rimu i Majamiju, a Španac je bio bolji u finalu Rolan Garosa.

"Protiv Marina Čilića sam odigrao verovatno najbolji meč na turniru i to me ohrabruje pred veliki izazov u polufinalu", rekao je Đoković, koji odlično igra u Monaku.

Đoković (prvi nosilac) u petak je u četvrtfinalu deklasirao Hrvata Čilića (8) savladavši ga nakon 66 minuta rezultatom 6:0, 6:3. Dobio je prvih osam gemova, Čilić se tada počeo više boriti, ali nije mogao ništa protiv odličnog Đokovića. Bila je ovo 12 pobjeda Noleta u isto toliko međusobnih mečeva, ali ono što je mnogo važnije jeste da je plasmanom u polufinale odbranio svih 360 bodova, koliko je osvojio prošle godine na ovom turniru, i da je već sada njegova prednost na ATP rang-listi nad drugoplasiranim Rodžerom Federerom povećana za 510 ATP bodova. Federer, koji nije odbranio prošlogodišnje finale, ima 8.385 bodova, a Đoković 13.205. Ukoliko pobijedi u narednom meču, Srbin će dobiti 240 bodova, dok bi mu osvajanje titule donijelo još 640 bodova, ali i ulazak u istoriju jer bi postao prvi teniser koji je osvojio prva tri mastersa u sezoni. Prethodno je slavio u Indijan Velsu i Majamiju.

Nadal (3) je sunarodnika Davida Ferera (5) pobijedio rezultatom 6:4, 5:7, 6:2.

Drugo polufinale donijeće duel Francuza Gaela Monfisa (14) i Čeha Tomaša Berdiha (6). Monfis je nakon eliminacije Rodžera Federera u osmini finala odigrao još jedan odličan meč i savladao Grigora Dimitrova (9) za prvo polufinale u Monaku (najbolji plasman do sada mu je bilo treće kolo). Bugarina je iz takmičenja izbacio pobjedom od 6:1, 6:3 i to poslije nepunih 59 minuta igre.

"Veoma sam srećan. Iznenađen sam jer ovo ranije nije bio period kada igram svoj najbolji tenis. Pokušavao sam Grigora da natjeram da što više trči i da diktiram igru svojim forhendom. Nadam se da ću za polufinale biti fizički spreman, jer se osjećam pomalo umorno. Moraću da pronađem pravu taktiku da neutrališem Tomašovu igru, jer mi zadaje mnogo problema", rekao je Monfis.

I Berdih je brzo stigao do polufinala, pošto mu je Kanađanin Miloš Raonić (4) predao meč zbog povrede. Susret je prekinut pri vođstvu Čeha od 5:2 u prvom setu.

"Srećan sam zbog pobjede, ali ne i zbog načina na koji je meč završen. Želim Milošu da se što prije oporavi", izjavio je Berdih.

Srbin Nenad Zimonjić i Poljak Marsin Matkovski (4) plasirali su se u polufinale dubla pošto su pobijedili Benou Pera iz Francuske i Švajcarca Stana Vavrinku sa 6:2, 6:3, a među četiri najbolja dubla su i Hrvat Ivan Dodig i Marselo Melo iz Brazila (2). Oni su savladali Australijanca Aleksandera Peju i Brazilca Brunu Soareša (7) rezultatom 6:3, 6:4.

Noletove nule

Novak Đoković je pobjedom nad Marinom Čilićem postao teniser koji je najbrže u istoriji stigao do deset dobijenih setova "sa nulom" u jednoj godini. Prije Čilića nulom je počastio Endija Marija (dva puta), Andreja Kuznjecova, Stana Vavrinku, Tomaša Berdiha, Martina Kližana, Stiva Darsisa, Aleksandra Dolgopolova i Andreasa Hajder-Maurera. Prethodni rekord držao je Ivan Lendl, koji je do 10 "krompira" stigao 5. maja 1982. Te godine je 17 setova dobio sa 6:0, a rekord drži Rodžer Federer koji je 2006. godine 18 mečeva dobio tim rezultatom.

Zabava

U Monte Karlu održana je tradicionalna zabava za tenisere, a najviše pažnje su privukli Žil Simon i Viktor Troicki. Zajednički nastup imali su Novak Đoković i Goran Ivanišević, a među onima koji su se predstavili na bini bili su Bernard Tomić i Sergej Stahovski. Bilo je plesa, imitacija i skečeva, pa su se, bar, prema fotografijama, učesnici dobro zabavljali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije