Tenis

Nole se ne boji "kralja šljake"

Nole se ne boji "kralja šljake"
Nole se ne boji "kralja šljake"

Startom turnira u Monte Karlu počela je serija teniskih bitaka na šljaci, a u centru pažnje će biti borba za tron trenutno dva najbolja igrača svijeta - Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Prvoplasirani Španac je i dalje lider na ATP rang-listi sa 13.730 bodova, dok Đoković za njim zaostaje za 2.050 bodova (11.680)

Obojica će, počev od ove sedmice, nastupiti na turniru masters serije u Monte Karlu, na kojem Nole ne može da osvoji nove bodove, jer brani svih 1.000 kao aktuelni šampion, dok Nadal stiže u Monako željan povratka titule u svoje vitrine, a pritom kao poraženi finalista iz 2013. brani 600 poena.

Kada prođe ovaj masters, slijedi Nadalov nastup u Barseloni, u kojoj neće biti Đokovića, a Španac brani 500 poena. Potom slijede tri izuzetno bitna turnira na kojima Nadal brani ogroman broj bodova. Kao aktuelni šampion Madrida, Rima i Rolan Garosa, pred Rafom je odbrana 4.000 bodova sa ta tri nadmetanja, dok Đoković ima odličnu priliku da ga, ako to ne uradi ranije, prestigne baš tada jer u Madridu brani samo deset bodova, u Rimu 180, a na Rolan Garosu 720.

Đoković je sezonu počeo porazima u četvrtfinalu Australijan opena i polufinalu Dubaija, ali je potom osvojio titule u Indijan Velsu i Majamiju.

"Lakše je izgubiti samopouzdanje nego steći ga. Trenutno imam vere u sebe posle dva trofeja u SAD - oni su došli u pravo vreme jer sam nešto slabije počeo sezonu. Pobede u finalima nad Rafom i Rodžerom (Federerom) daju dosta samopouzdanja, nadam se da će mi to pomoći na šljaci", kaže Nole i dodaje da je za razliku od prošle godine promijenio pristup:

"Prošle godine sam više razmišljao o Rolan Garosu, konstantno mi je bio u mislima. Sada sam fokusiran na Monte Karlo, Madrid i Rim, tri velika turnira na šljaci. Želim da tu igram dobro i da tako steknem samopouzdanje pred Rolan Garos. Prošle godine uložio sam mnogo energije, mentalne, fizičke i emotivne, u osvajanje trofeja u Parizu. To mi je odmoglo za turnire pre toga. Sada imam drugačiji pristup, a o Rolan Garosu ćemo pričati kada za to dođe vreme."

Đoković kreće od drugog kola i to protiv 34. igrača svijeta Španca Alberta Montanjesa, a iako je još daleko do njihovog okršaja, Nadal zna da su velike šanse da će 41. put ukrstiti koplja s Noletom. Španac je u Monte Karlu osvajao osam uzastopnih titula, dok ga Đoković nije prekinuo prošle sezone.

"Sve ima svoj početak i svoj kraj. On je odigrao sjajno. U prvom setu je igrao nevjerovatno. Dobio je većinu dugih relija. U drugom setu sam bio u dobroj poziciji da izjednačim, ali nisam. Igram protiv jednog od najboljih igrača u istoriji. Normalno je da mogu da pobijedim, ali i da izgubim", kaže "kralj šljake", koji bi mogao da obori i neke rekorde na ovoj podlozi. Nedostaju mu dvije pobede do jubileja (300), a ima samo tri titule na šljaci manje od rekordera Giljerma Viljasa (46).

Takmičenje u prvom kolu turnira u Monte Karlu tek što je počelo, a kofere je među prvima spakovao Hrvat Ivo Karlović i to nakon samo 58 minuta igre. Bolji od njega juče je bio Čeh Radek Štepanek i slavio 6:1, 6:2 za četvrti trijumf u petom međusobnom duelu. Naredni rival Štepaneku biće Švajcarac Rodžer Federer (četvrti nosilac), koji je bio slobodan u prvom kolu. Italijan Fabio Fonjini (10) je pobijedio Žoaoa Sousu iz Portugala 5:7, 7:5, 6:4, a Nijemac Filip Kolšrajber Italijana Simonea Bolelija 6:3, 6:4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije