Tenis

Nole zvijezda Umaga

Nole zvijezda Umaga
Nole zvijezda Umaga

Srpski teniser Novak Đoković nije igrao na turniru u Umagu, ali je bio prva zvijezda hrvatskog ATP-ja. Publika, organizatori, kao i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, nisu krili oduševljenje što je stigao Nole.

Grabar-Kitarovićeva je uz komentar na Facebooku "Veliki sportski pozdrav s finala ATP turnira u Umagu" postavila fotografiju na kojoj su ona i prvi teniser svijeta. Uslijedili su brojni komentari, poput onih da su na slici "dvije poštene osobe", "legende", a jedan od komentara glasio je: "Kad bi naši neki političari imali dušu kao Novak Đoković, naša bi Hrvatska drugačije izgledala!"

Nole je rado viđen gost u Umagu, gdje je nekada i igrao. U nedjelju naveče je pratio finale, u kojem je Dominik Tim savladao Žoau Sousu rezultatom 6:4, 6:1.

"Hvala na toploj dobrodošlici. Lepo je videti vas ponovo. Imam prelepe uspomene iz Umaga", napisao je Đoković na Twitteru, dok je za hrvatske medije uoči meča za titulu, koji je pratio s tribina, izjavio:

"Na odmoru sam u Hrvatskoj s porodicom. Želeo sam da se vratim u Umag jer ovaj turnir ima posebno mesto u mom srcu. Došao sam u ime svih davnih sjećanja. Kad sam ovde u civilu, u košulji, hvata me nostalgija. Vuče me tenis, nedostaje mi reket. Definitivno ću se vratiti u Umag pre kraja karijere i još jednom igrati na turniru."

Srećan što je Nole gledao finale, bio je i šampion 26. izdanja turnira u Umagu - Dominik Tim.

"Zbog njega je ovo finale bilo posebno. Hvala ti, Novače, što si nas gledao. Ti nas svojim igrama zabavljaš, a sada smo i mi tebe. Ovaj turnir je poseban, odradili ste nevjerovatan posao jer su tribine svake večeri bile pune", rekao je Austrijanac na ceremoniji dodjele pehara nakon najkraćeg finala u istoriji turnira, koje je trajalo 61 minut.

Đoković je u Umagu igrao četiri puta, a posljednji put 2007. godine, kada je u drugom kolu izgubio od Viktora Troickog. Godinu dana ranije je zbog iscrpljenosti predao finale Stanislasu Vavrinki.

Od tada je mnogo napredovao, osvojio brojene titule i postao najbolji teniser svijeta. Nakon kraćeg odmora s porodicom, Nole će nastaviti s pripremama za masters u Montrealu, koji je na programu od 10. do 16. avgusta. U Kanadi će braniti samo 90 poena jer je prošle godine učešće završio u trećem kolu porazom od Žo-Vilfrida Conge (2:6, 2:6), tako da će imati priliku da dodatno uveća prednost na ATP rang-listi. Srpski teniser vodi na ATP listi sa 13.845 bodova, koliko je imao i prošle sedmice, drugi je Švajcarac Rodžer Federer sa 9.665 bodova, a treći Britanac Endi Mari, koji je sakupio 7.840 bodova. Nekada prvi, a sada 10. teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, ima 3.000 bodova.

ATP lista

1. Novak Đoković 13.845

2. Rodžer Federer  9.665

3. Endi Mari 7.840

4. Stan Vavrinka    5.790

5. Kei Nišikori       5.525

6. Tomaš Berdih    5.140

7. David Ferer       4.325

8. Miloš Raonić     3.810

9. Marin Čilić         3.495

10. Rafael Nadal    3.000

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije