Tenis

Noletu četvrta kruna

Noletu četvrta kruna
Noletu četvrta kruna

Srpski teniser Novak Đoković i Amerikanka Serena Vilijams proglašeni su za svjetske šampione 2014. u izboru Međunarodne teniske federacije (ITF).

Prvi teniser svijeta osvojio je četvrti put ovo priznanje, dok je Vilijamsovoj, osvajačici sedam titula u 2014, ovo peti trofej. Amerikanci Bob i Majk Brajan, odnosno Italijanke Sara Erani i Roberta Vinči proglašeni su za šampione u dublu.

Đoković je sa sedam titula najuspješniji teniser 2014. na ATP turu. Bio je učesnik osam finala u kojima su se sastali top 10 igrači, a ove sezone ostaće zabilježena i imena Davida Gofana i Dominika Tima, najmlađih finalista, te Lejtona Hjuita i Ive Karlovića, najstarijih igrača koji su se borili za titule.

Nole, prvi teniser svijeta, slavio je u Indijan Velsu, Majamiju, Rimu, Pekingu, Parizu, na Vimbldonu te na završnom turniru sezone u Londonu, a jedini je teniser koji je odbanio tri titule (Peking, Pariz, London). Sa pet titula 2014. godinu završio je Đokovićev veliki rival Rodžer Federer, a četiri puta su se radovali Rafael Nadal, Marin Čilić i Kei Nišikori. Španci su bili najuspješniji sa 11 titula (Nadal - 4, Bautista Agut - 2, Anduhar, Ferer, Garsija Lopez, Lopez, Verdasko), Švajcarci su osvojili osam (Federer 5, Vavrinka - 3), a u Srbiju je, zahvaljujući Đokoviću, otišlo sedam.

Ove godine odigrano je 14 mečeva u kojima su se satali top 10 igrači svijeta, u osam je učesnik bio dvadesetsedmogodišnji srpski teniser i sedam puta je kao pobjedik izašao iz tih duela. Izgubio je samo od Nadala na Rolan Garosu, jedinom grend slemu koji mu nedostaje u bogatoj karijeri.

Zanimljivo je da su dvadesetsedmogodišnjaci bili najuspješniji ove sezone na Turu. Osvojili su 12 titula, dok su drugi po uspješnosti godinu dana stariji igrači osvojili osam. Sedam su osvojili dvadesetšestogodišnjaci.

Najmlađi finalisti su David Gofan (23 godine) i Dominik Tim (20), koji su se sastali u Kicbilu, a drugo mjesto na ovoj listi drže Huan Martin del Potro (25) i Bernard Tomić (21), finalisti turnira u Sidneju. I starije kolege, koje bilježe posljednje sezone na najjačim turnirima svijeta, bile su uspješne. Tako su najstariji finalisti oni iz Njuporta Hjuit (33) i Karlović (35). Najiskusniji su stigli do finala i u Sinsinatiju, gdje su igrali Federer (33) i David Ferer (32).

Osim Đokovića, titule su odbranili Čilić (Zagreb), Ferer (Buenos Ajres), Nišikori (Memfis), Nadal (Madrid, Rolan Garos), Federer (Hale), Džon Izner (Atlanta), a najlošije rangirani šampion je Tomić, koji je bio 124. teniser svijeta kada je trijumfovao u Bogoti. Ovo su samo neki od zanimljivih podataka sa ATP tura 2014. godine, a navijači s nestrpljenjem očekuju početak naredne sezone da vide ko će osvajati grend slemove, titule na prestižnim turnirima i postati nova teniska zvijezda.

 

Najmlađi finalisti

Kicbil: David Gofan (23) - Dominik Tiem (20)

Sidnej: Huan Martin del Potro (25) - Bernard Tomić (21)

Vašington: Miloš Raonić (23) - Vašek Pospišil (24)

Tokio: Kei Nišikori (24) - Miloš Raonić (23)

Najstariji finalisti

Njuport: Lejton Hjuit (33) - Ivo Karlović (35)

Sinsinati: Rodžer Federer (33) - David Ferer (32)

Diseldorf: Filip Kolšrajber (30) - Ivo Karlović (35)

Brizbejn: Lejton Hjuit (32) - Rodžer Federer (32)

Finala top 10 igrača

Australijen open: Stanislas Vavrinka (8) - Rafael Nadal (1)

Dubai: Rodžer Federer (8) - Tomaš Berdih (6)

Indijan Vels: Novak Đoković (2) - Rodžer Federer (8)

Majami: Novak Đoković (2) - Rafael Nadal (1)

Monte Karlo: Stanislas Vavrinka (3) - Rodžer Federer (4)

Rim: Novak Đoković (2) - Rafael Nadal (1)

Rolan Garos: Rafael Nadal (1) - Novak Đoković (2)

Vimbldon: Novak Đoković (2) - Rodžer Federer (4)

Sinsisnati: Rodžer Federer (3) - David Ferer (6)

Peking: Novak Đoković (1) - Tomaš Berdih (6)

Tokio: Kei Nišikori (7) - Miloš Raonić (8)

Stokholm: Tomaš Berdih (7) - Grigor Dimitrov (10)

Pariz: Novak Đoković (1) - Miloš Raonić (7)

London: Novak Đoković (1) - Rodžer Federer (2)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije