Tenis

Novak: DK da bude kao Mundijal

Novak: DK da bude kao Mundijal
Novak: DK da bude kao Mundijal

Srpski teniser Novak Đoković rekao je da se zalaže za promjenu formata Dejvis kupa i iznio svoj predlog po kojem bi to takmičenje bilo kao Mundijal u fudbalu.

Najbolji teniseri svijeta poslednjih godina su više puta istakli da bi elitno takmičenje trebalo drugačije da izgleda, pošto ne mogu uvjek da ga uklope u svoje obaveze na ATP turu.

Đoković je tako istakao da je teško igrati Dejvis kup kada stignete do završnice Vimbldona ili US Opena, pošto takmičenje počinje samo nekoliko dana kasnije i igra se na različitim podlogama i u drugim vremenskim zonama.

"Raspored Dejvis kupa je loš za najbolje tenisere na svetu. Postoje određeni problemi i po pitanju rasporeda ATP tura i Gren slemova, a problem je što imamo dva vladajuća tela koja su nezavisna. ATP ne može da uradi ništa o Dejvis kupu i Gren slemovima, niti ITF može o ostalim turnirima", naglasio Đoković.

Upravo zbog toga su se najbolji teniseri pobunili, posebno jer žele da igraju i za svoje reprezentacije, ne samo za sebe.

"Ne želim to samo ja, mnogi igrači su tražili promene. Već je bilo razgovora, nadam se da ITF shvata da najbolji igrači žele da igraju u Dejvis kupu svake godine, jer je u tome i poenta. Mnogi ljudi koji ne prate mnogo tenis ni ne shvataju šta je Dejvis kup, ali to je jedino timsko takmičenje i zašto to ne bismo iskoristili i napravili neki format koji bi značio, eto kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu. Možda da imamo dvonedeljno takmičenje svake godine ili na svake dve, na kojem bi 16 timova bilo podeljeno u četiri grupe, koje bi se igrale na različitim mestima, a potom se najbolji timovi našli na fajnal foru", istakao je Đoković.

Prvi reket svijeta je istakao da je važno privući najbolje igrače, zbog atraktivnosti takmičenja, a kao primjer je istakao da su prošle godine u Dejvis kupu od najbolje desetorice igrali samo Rodžer Federer i Stanislas Vavrinka za Švajcarsku, piše B92.

"Važno je privući najbolje jer svi volimo da igramo za svoje zemlj, kako na Olimpijskim igrmaa, tako i u Dejvis kupu.Ali, to ne možete stalno, imate Dejvis kup posle Vimbldona i US Opena, ako ste igrali samu završnicu u kratkom vremenskom periodu menjate vremenske zone i podloge i to je veliki rizik. Ali, uprkos tome i dalje želite da igrate. I ja to radim, jer uživam. Osećam da mi je ta titula koju sam osvojio sa Srbijom 2010. godine donela mnogo samopouzdanja, novu energiju i sreću", rekao je Đoković.

Po pitanju generalnih promjena u tenisu, Đoković je istakao da je uvjek za taj-brejk u petom setu u svakom takmičenju, kao i zbog napretka sporta on mora i da se mijenja.

"Kako napredujemo kao sport, svi treba da razmislimo o pojedinim promenama. Naravno, ne treba da promenite sve, jer tenis ima veliku tradiciju, integritet, i zbog toga je cenjen u svetu, ali verujem da postoji prostor za promene. Raspored je godinama isti, ali bi Australijan Open trebalo da bude nekoliko nedelja kasnije. Mislim da nije dobro započeti sezonu baš Gren slemom, a ona praktično još nije ni počela i onda imati dugačak period do Rolan Garosa, a potom kraći do Vimbldona. To nije proporcijalno, ali je takav raspored već dugo i mi igramo, ali sam ja uvek za nove rasprave, napredak i promene, koje bi dovele do revolucije u tenisu", istakao je srpski teniser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije