Tenis

Novak Đoković u Kini kao kod kuće

Novak Đoković u Kini kao kod kuće
Novak Đoković u Kini kao kod kuće

PEKING - Najbolji svjetski teniser Novak Đoković kaže da se u Kini osjeća se kao kod kuće i da je zbog toga tako uspješan na turniru u Pekingu.

Nole u prijestonici Kine do sada nijednom nije izgubio, ostvario je 24 pobjede i osvojio pet pehara - 2009, 2010, 2012, 2013. i 2014. godine.

"Navijači u Kini me veoma poštuju i to je jedan od razloga zašto se uvek vraćam. Ljudi me ovde čekaju ispred hotela, to mi se ne događa nigde drugo. Jedva čekam da zaigram pred kineskim navijačima", rekao je Đoković uoči nastupa na turniru u Pekingu, koji počinje u ponedjeljak.

Poslije poraza na startnom turniru u Dohi, srpski teniser je ove sezone na svakom sljedećem turniru igrao barem u finalu - osvojio je tri grend slem titule i četiri mastersa.

"Ovo je najbolja sezona u mojoj karijeri, ne žalim ni za čime, kompletniji sam kao igrač i kao osoba. Moja osnovna inspiracija jeste strast prema sportu. Volim da se vraćam na teren i udaram lopticu, to me ispunjava", kaže Đoković i dodaje: "Ne volim da govorim o tome koje su moje granice, pokušavam da ostanem u sadašnjem trenutku i da maštam."

Novak je oduševio navijače u Pekingu na humanitarnom događaju koji je održan pred sam početak turnira u tom gradu. Đoković je odigrao egzibicioni susret sa kineskom teniserkom Đie Ženg pred oko 1.500 navijača, a potom je ukrstio snage sa najmlađim teniserima, koje je oduševio ne samo svojom igrom, već i neposrednošću.

Kao ambasador UNICEF-a, Đoković redovno podržava slične humanitarne aktivnosti širom svijeta, pred brojne turnire. Srpski teniser je ranije bio akter sličnih egzibicija, pošto je 2012. godine za rivalku imao Li Na, a prošle godine je prisustvovao školi mladih kineskih teniskih nada.

Novak će u Pekingu igrati i u singlu i u dublu. Na startu u singlu očekuje ga susret sa jednim od kvalifikanata, a u dublu će mu partner biti najmlađi brat Đorđe. Njihovi protivnici u prvom kolu biće Mao-Ksin Gong iz Kine i Novozelanđanin Majkl Venus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije