Tenis

Novak bolji od Federera i Nadala u odnosu pobjeda i poraza

Novak bolji od Federera i Nadala u odnosu pobjeda i poraza
Foto: Tanjug/AP | Novak bolji od Federera i Nadala u odnosu pobjeda i poraza

Okršaj Novaka Đokovića sa Bornom Ćorićem u finalu Šangaja bio je ujedno njegov 1.001. profesionalni meč u karijeri. Zanimljivo je kakav skor ima do sada.

Kada se sve sabere, Đoković je ostvario čak 828 pobjeda i zabilježio 173 poraza u karijeri tokom koje je osvojio 72 ATP titule, od čega su 32 Masters trofeji.

Od ponedjeljka ponovo drugi teniser svijeta, protiv ukupno 208 igrača ima pozitivan skor, sa njih 11 ima neriješen, a samo 12 igrača mogu da se pohvale da vode u pobjedama protiv njega.

Jedan od tih 12 je i naš Dejvis kup reprezentativac Filip Krajinović, koji je Novaka pobijedio u četvrtfinalu Serbia Opena 2010. godine. Tačnije, tada je Filip dobio početni set sa 6:4 da bi mu Novak potom predao duel jer se nije osjećao dobro.

Od ostalih igrača sa kojima ima negativan skor izdvajaju se Marat Safin i Nik Kirjos sa kojima ima odnos 0-2. Kirjos je jedan od tenisera iz mlađe garde, tako da će Novak imati priliku da u doglednom periodu popravi skor, ali to neće moći protiv Safina, koji je odavno "okačio reket o klin".

Isto tako, Fernando Gonzales koji vodi protiv Novaka sa 2-1, baš kao i jedan od Noletovih najžešćih kritičara sa početka karijere, Amerikanac Endi Rodik, koji ima pobjedu više (5-4).

Sa ostalim igračima, Novak je igrao samo po jedan meč, a osim Krajinovića, u pitanju su Filipo Volandri, Denis van Šepingen, Antoni Dupui, Jiri Veseli, Danijel Taro i Stefanos Cicipas.

Od onih sa kojima je trenutno "neriješeno" aktivna su još samo četvorica – Aleksander Zverev, Marko Čekinato, Hjeon Čung i Benoa Per. Sa svima ima skor od 1-1.

Naravno, Novak nije često gubio tokom svoje sjajne karijere i daleko impresivnije zvuči da protiv svojih najvećih rivala, Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Endija Marija ima pozitivan bilans.

Protiv Federera vodi sa 24-22, sa Nadalom ima skor 27-25, a Marijem 25-11. Čak ni Stan Vavrinka, koji mu je nanio dvije teška finalna poraza na Grend slem takmičenjima, nema bolji skor od 5-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije