Tenis

Osaku tuži prvi trener i traži joj dva miliona dolara

Osaku tuži prvi trener i traži joj dva miliona dolara
Foto: Tanjug/AP | Osaku tuži prvi trener i traži joj dva miliona dolara

Prva teniserka svijeta Naomi Osaka pored problema koje ima na terenu u posljednjih nekoliko nedjelja, suočava se i sa onima koje nemaju mnogo veze sa tenisom.

Osaka je poslije titule na Australijan openu u padu forme uzrokovanom promjenom trenera Saše Bajina, ali joj veće nedaće pravi čovjek sa kojim je počela da se bavi "bijelim sportom".

Japanka je morala da angažuje prestižnog advokata iz Njujorka jer joj je stigla tužba od Kristofa Žana, prvog trenera sa kojim je sarađivala.

Žan, koji je radio sa Naomi dok je imala 13 godina i njenom mlađom sestrom Mari Osakom, tvrdi da je njihov otac potpisao ugovor s njim, prema kojem 20 odsto zarade Osake tokom karijere pripada mentoru.

Prema pisanju lista "The Sun Sentinel", postoji ugovor zaključen na jednoj strani između Žana i Osakinog oca iz marta 2012. godine. U njemu piše da treneru ide 20 odsto zarade od turnira i sponzorskih ugovora obje sestre tokom "neodređenog perioda".

Prema zvaničnom VTA sajtu, Osaka je zaradila u karijeri više od 10,8 miliona dolara, tako da potraživanje nije manje od 2 miliona američkih novčanica.

"Nisam želio ovo da radim, ali posljednji put kada sam razgovarao sa Maksom, rekao mi je da uzmem advokata. I ja sam uzeo advokata", rekao je Žan koji je odrastao na Haitiju odakle je Osakin otac, a sa teniserkama je najviše radio na fizičkoj pripremi.

"Bila je debela. Samo bi sjedila i bila umorna. Otac mi je rekao da je jela mnogo, a ja sam vodio naporan program. Tjerao sam ih da mnogo trče i rade veliki broj vježbi.

Zbog čitave situacije Naomi je angažovala Aleksa Spira, poznatog njujorškog advokata koji je prethodno radio sa muzičkom zvijezdom Džej-Zijem, biznismenom Robertom Kraftom i brojnim NBA igračima. Jedan od najpoznatijih njegovih slučaja jeste onaj kada je bivši NFL igrač Aron Ernandes oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo u Bostonu.

"Iako ne čudi što bi meteorski uspon Naomi koja je postala međunarodna ikona i inspiracija doveo do nekih lažnih tvrdnji, ovaj 'glupi' ugovor koji ona nikada nije vidjela ili potpisala, a u kojem piše da sa 14 godina dijeli zaradu sa nekim, posebno je apsurdan", istakao je Spiro u pisanoj izjavi.

Osaka je poslije raskida sa Bajinom angažovala Džermejna Dženkinsa.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije