Tenis

Ostvarila san: Rođena sa po tri prsta na svakoj ruci, a došla do Vimbldona

Ostvarila san: Rođena sa po tri prsta na svakoj ruci, a došla do Vimbldona
Ostvarila san: Rođena sa po tri prsta na svakoj ruci, a došla do Vimbldona

Petnaestogodišnja Frančeska Džons iz Jokršira je teniserka rođena s tri prsta na svakoj ruci i njen put do teniske zvijezde bio je teži nego kod drugih sportista jer je svako malo morala ići na bolne operacije.

Od devete godine živi u Barseloni, na teniskoj akademiji, stotine kilometara udaljena od svojih roditelja,

Francesca je rođena sa EEC sindromom, rijetkim poremećajem zbog kojeg ima manje prstiju na rukama i nogama. To je nije spriječilo da ostvari svoje snove i postane uspješna tenisačica u juniorskoj konkurenciji.

U svom prvom nastupu na nekom Grend Slem turniru već je pokazala da zaslužuje biti među najboljim juniorkama svijeta.

U Vimbldonu je dogurala do drugog kola u juniorskoj konkurenciji, a s turnira izbacila ju je godinu dana starija Amerikanka Kajla Dej (4-6, 7-5, 6-1).

Džons kaže da svoj uspjeh može zahvaliti bolesti jer je zbog nje odlučnija i hrabrija.

- Mnogi ljudi me kritikuju i govore ružne stvari. To me samo motiviše. Kažem im: "Samo me gledajte.." i nastavim dalje - kaže teniserka.

Prošle godine je imala čak tri operacije ručnog zgloba pa je njen nastup na Vimbldonu zapravo čudo. Odbija dopustiti bolesti da je sputava u bilo kojem smislu.

- Daću sve od sebe da uspijem. Danas mi je na primjer otpao nokat, što se događa prilično često jer moram jako stiskati reket. Kada sam bila mlađa imala sam problema i s nogama, a ne samo s rukama. Imam tri prsta na desnoj nozi, koja mi je dominantna pa mi je i ravnoteža bila slabija strana. Kada sam odrastala, naučila sam se nositi sa svojim problemima. Sve je to na psihičkoj bazi, ako si uporan, sve će se na kraju isplatiti - odlučna je mlada teniserka.

Na tenis se odlučila jer je kao dijete bila malo punija pa se htjela baviti nekim sportom kako bi smršavila. Uskoro su svi shvatili da je jako talentovana za tenis.

(Dejli Mejl)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije