Tenis

Rim: Đoković savladao Nadala i plasirao se u polufinale

Rim: Đoković savladao Nadala i plasirao se u polufinale
Rim: Đoković savladao Nadala i plasirao se u polufinale

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković i Rafael Nadal igraju četvrtfinale Mastersa u Rimu. Đoković – Nadal 7:5

To je 49. duel Novaka i Nadala, srpski teniser vodi sa 25-23, uključujući i deset trijumfa u posljednjih 11 okršaja.

’Kralj šljake’ ima prednost od 13-6 na ovoj podlozi, ali je Đoković u posljednjih nekoliko godina pronašao rješenje za velikog rivala na zemlji.

Pobjednik ovog meča u borbi za finale igraće sa boljim iz meča u kojem se sastaju Dominik Tim – Kei Nišikori. U drugom polufinalu Endi Mari za protivnika ima ’srećnog gubitnika’ Lukasa Puja.

Po običaju, Đoković je bio taj koji je servisom otvorio duel, a Nadal je odgovorio vinerom po paraleli iz forhenda. Stigao je Španac i do 15:30, ali je Novak bio agresivan i smečom stigao do 1:0.

Rafa je sa ’nulom’ dobio prvi gem, a isto je učinio i srpski igrač i na klupu otišao sa prednošću od 2:1.

Trenutno petoplasirani igrač na ATP listi mnogo je lakše osvajao gemove u kojima je servirao, ovoga puta izgubio je jedan poen, a onda ponovo napao servis rivala. Đoković mu je pomogao lošim rješenjima – odigrao je loš drop šot za 15:30, a onda i napravio dvije greške forhendom za prvi brejk i vođstvo 2:3.

Ni ovoga puta nije uspio da pripreti na Špančev servis, ritern mu nije funkcionisao i mnogi udarci završavali su daleko u autu. Pri rezultatu 4:2 bilo je 0:30 na servis Đokovića, ali se servisima vratio i došao do gem lopte. Tada je odigrao drop šot, Nadal ga je stigao, uslijedio je lob i Rafin pasing koji je bio milimetar u autu (pokazao snimak). Međutim, sudija Karlos Bernardes dodijelio je Nadalu poen i maratonski gem je nastavljen. Uspio je Srbin da uz pomoć mreže, poslije nekoliko izjednačenja, vježe dva poena i smanji na 3:4.

Ispuštena prilika da reši prvi set u svoju korist uticala je na Nadala koji je napravio dvije greške i odmah se našao u problemu. Đoković je pasing šotom po paraleli došao do tri vezane brejk šanse, ali ih nije iskoristio, pošto je dva udarca zahvatio ramom. Ipak, stigao je do četvrte koju je realizovao za 4:4.

Uslijedio je još jedan napet gem, ali je Novak izdržao nekoliko teških razmena i bez značajnijih problema otišao na 5:4.

Obojica igrača sigurno su dobila po još jedan gem, a onda je Nadal morao da servira za ostanak u prvom setu. Na 30:30 imao je sreće sa vjetrom i došao do gem lopte, ali je Đoković uzvratio za izjednačenje. Tada je uslijedila serija od tri uzastopne brejk i set šanse koju je Novak propuštao greškama, ali je kod četvrte viđen možda i najljepši poen na turniru. Srbin je nekoliko puta vratio smečeve rivala, potom i stigao štop volej i dobio nadmudrivanje na mreži za prvi set – 7:5.

Emotivno ispražnjen poslije osvajanja prvog seta Đoković je napravio nekoliko grešaka na samom startu drugog seta. Izbacio je dva forhenda u aut i Nadal je bez prevelikih problema stigao do brejka. Rafa je sigurno materijalizovao brejk, prije nego što je srpski igrač, takođe bez izgubljenog poena, smanjio na 1:2.

U pauzi između gemova Španac je tražio je medicinski tajm aut zbog problema sa lijevim stopalom. Sa zgloba mu je skinut bandaž, žalio se da ne osjeća dodir pri nožnim prstima, ali se vratio na teren. Vinerima je Novak poveo 0:30, prije nego što se protivnik vratio servisima i dobio gem za 1:3.

Đoković je počeo da servira sve bolje, ali nije uspijevao da ozbiljnije zaprijeti u servis gemovima rivala, iako je svaki počinjao dobijenim poenom. Ipak, poslije još četiri pogođena prva servisa i agresivnih poena na mreži, smanjio je na 3:4.

Sve do rezultata 5:4 igra je išla ’uz servis’, a kao što je moglo da se očekuje, deseti gem bio je jedan od najdužih u meču, trajao je više od 11 minuta. Nadal je imao čak pet set lopti, ali nijednu nije uspio da realizuje. Ipak, samo je kod jedne imao pravu šansu, tada je promašio lagan drop šot, a kod ostalih je Đoković bio izuzetno agresivan. Na svakom izjednačenju Srbinu je malo falilo da dođe do brejk lopte, u dva slučaja po nekoliko centimetara, ali je konačno vratio snažan servis protivnika i sačekao kiks. Prvu šansu u drugom setu iskoristio je i agresivnim bekhendima izjednačio na 5:5.

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima – dva agresivna forhenda i Nadal je imao 0:30 na servis protivnika, ali je Novak vezao četiri sjajna poena i došao na 6:5.

Sjajan taj-brejk su odigrali odlično raspoloženi Đoković i Nadal. Srbin je prvi došao u šansu da osvoji set, što je značilo i meč. Dvije prilike je imao Novak i odmah prvu iskoristio za plasman u polufinale Rima.

Uspio je Nadal bez izgubljenog poena da izbori taj-brejk.

Na kraju rezultat je pokazao ko je u ovom momentu bolji. Novak Djoković – Rafael Nadal 7-5, 7-6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije