Tenis

Srpski derbi za četvrtfinale

Srpski derbi za četvrtfinale
Srpski derbi za četvrtfinale

Pobjedom nad Čehom Radekom Štepanekom, najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u osminu finala Vimbldona, gdje će se sastati sa zemljakom Viktorom Troickim.

Đoković je juče poslije izgubljenog prvog seta (4:6) dobio sljedeća tri (6:2, 6:2, 6:2), slaviši u meču koji je trajao dva sata i 45 minuta.

Đoković je u prvom setu propustio pet brejk lopti, dok je njegov protivnik iskoristio prvu, za 6:4, poslije 52 minuta igre.

Međutim, nade Štepaneka počele su da jenjavaju od starta drugog seta. Prvi teniser svijeta je odmah napravio brejk, što je činio i u uvodima naredna dva seta i u svakom je po dva puta oduzimao servis rivalu, a pritom nijedan gem kada je imao početni udarac nije izgubio. Kada bi se izuzeo prvi dio igre, moglo bi se reći da je Đoković rutinski obavio posao.

I statistika tome govori u prilog. Branilac titule je upisao sedam brejkova, a pretrpio samo jedan, imao 49 direktna poena, napram 27 Štepaneka, napravio samo 13 neiznuđenih grešaka, dok ih je Čeh imao 19...

Novak se tako plasirao među najboljih šesnaest u Londonu i zakazao srpski derbi u osmini finala s Viktorom Troickim, koji je juče nadigrao 15. nosioca Huana Monaka iz Argentine rezultatom 7:5, 7:5, 6:3.

Za jednu od najvećih senzacija u istoriji Vimbldona u četvrtak naveče se pobrinuo Lukaš Rosol, 100. teniser svijeta. Dvadesetšestogodišnji Čeh pobijedio je u 2. kolu Španca Rafaela Nadala, drugog igrača sa ATP liste, rezultatom 6:7 (9), 6:4, 6:4, 2:6, 6:4 u svom tek drugom meču u glavnom turniru Vimbldona. Odigrao je odlično. Imao je 65 direktnih poena (22 asa) i 29 neiznuđenih grešaka.

"Ja nisam samo iznenađen, ovo je čudo! Ovo je kao da neki prosječan tim iz Češke pobijedi Real Madrid u fudbalu. Bio sam baš iznenađen. Možda jednom u svom životu čovjek može ovako da odigra protiv Nadala na centralnom terenu u Vimbldonu", kazao je Rosol, čiji je sljedeći protivnik Nijemac Filip Kolšrajber. U slučaju pobjede zabilježiće najbolji plasman u grend slem turnirima.

"Sve što kažem zvučaće kao opravdanje i biće protiv mene. Odigrao sam odlično četvrti set, ali on je uspio da se vrati poslije pauze dok se namještao krov i odigra nevjerovatno u petom. Jedino što mogu da uradim je da odem kući i da se odmorim, što mi je potrebno i što sam zaslužio. Veoma sam razočaran, ali ovo nije tragedija već samo teniski meč. U najgorem slučaju to je život u kojem postoje i puno gore stvari od ovoga", rekao je Nadal.

Hrvat Marin Čilić (16) je iz takmičenja izbacio Poljaka Lukaša Kubota pobjedom od 7:6 (4), 6:2, 6:1, a njegova sunarodnica Mirjana Lučić je eliminisala devetog nosioca Francuskinju Marion Bartoli trijumfom od 6:4, 6:3.

Rezultati, 2. kolo: Teniseri: Žo-Vilfrid Conga (Fra, 5) - Giljermo Garsija Lopez (Špa) 6:7 (3), 6:4, 6:1, 6:3, Huan Martin del Potro (Arg, 9) - Go Soeda (Jap) 6:2, 6:3, 1:6, 6:4; Teniserke: Frančeska Skjavone (Ita, 24) - Kristina Pliskova (Češ) 6:4, 6:4, Petra Kvitova (Češ, 4) - Elena Baltača (Vbr) 6:0, 6:4.

Radvansku razočarao Simon

Poljska teniserka Agnješka Radvanska razočarana je izjavama Žila Simona da muškarci i žene ne bi trebalo da imaju isti nagradni fond.

"To me razočarava jer djevojke rade vrijedno kao momci i zašto bismo dobijale manje novca? Naravno, muškarci igraju na tri dobijena seta, a mi na dva. Mi smo žene, ne možemo da igramo pet setova, ali mislim da bi trebalo da zarađujemo isto novca. To je jedino ispravno. Možda je istina da i ostali muškarci razmišljaju kao Simon, ali o tome se razgovaralo godinama", rekla je Radvanska.

Noletu tri nominacije

Novak Đoković nominovan je u tri kategorije na izboru za nagradu ESPY i to za najboljeg sportistu, tenisera i internacionalnog sportistu. Uglednu nagradu 20. put dodjeljuje američka televizijska stanica ESPN za sportska dostignuća u minuloj godini. Navijači širom svijeta glasaće na sajtu ESPN-a, a svečana dodjela nagrada biće održana 11. jula u Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije