Tenis

Troicki dobio Štepaneka, Srbija uz Marš na Drinu do titule u Svjetskom kupu

Troicki dobio Štepaneka, Srbija uz Marš na Drinu do titule u Svjetskom kupu
Troicki dobio Štepaneka, Srbija uz Marš na Drinu do titule u Svjetskom kupu

Srbija je pobjednik Svjetskog kupa koji je prethodnih sedam dana igran u njemačkom gradu Dizeldorfu. U drugom meču finala, Viktor Troicki je sa 2:6, 6:4, 6:3 savladao Čeha Radeka Štepaneka a kako je u prvom duelu Janko Tipsarević bio bolji od Tomaša Berdiha rezultatom 7:5, 7:6, srpski teniseri su mogli jedni drugima u zagrljaj pjevajući "Marš na Drinu".

Poslije uvodna dva gema bez iznenađenja, Troicki je sjajnom igrom na servis Štepaneka forhendima sa osnovne linije natjerao Čeha na greške i 15:40.

Iskoristio je prvu brejk loptu i Srbija je povela sa 2:1. Međutim, Troicki je od četvrtog gema počeo da griješi i bez potrebe ubrzava igru pa je Mirni Štepanek neočekivano lako povratio izgubljeni servis a onda i preokrenuo na 3:2.

U naredna tri gema Viktoru ništa nije polazilo za rukom, nervoza se uvukla u njegovu igru i Štepaneku zaista nije bilo teško da stigne prvo do 5:2 a onda i do tri brejk lopte, od kojih je jedna realizovana za 6:2.

Viktor ove sezone nije previše pokazivao sklonost ka preporodu u igri nakon izgubljenih prvih setova, ali ovdje se dogodilo i to. Štepanek kao da je pomislio da je osvajanjem prvog završio posao, pa je prilično relaksirano ušao u nastavak duela što je Viktor iskoristio za brejk i prednost od 2:0.

On je nju čuvao i u narednih nekoliko gemova, ne dopuštajući Radeku da mu se približi više od izjednačenja te je nakon sat i po bilo 5:3 i 30:40 za Troickog.

Viktor nije uspio da realizuje priliku za brejk, ali jeste sačuvao svoj slijedeći servis za 6:4. U trećem setu kod rezultata 2:2, Viktor je zatražio medicinski tajm-aut zbog žuljeva na stopalu, a poslije desetak minuta tokom kojih mu je ukazana pomoć, nastavljen je meč.

Kako se i Štepanek slabo kretao zbog bolova u nozi, Viktor je iskoristio pauzu da dođe do brejk lopte (30:40) a onda je riternom došao i do 3:2. Nastavio je Troicki da čuva prednost a na 4:3 je sa dva neodbranjiva servisa stigao do prilike za 5:3 koju nije želio da propusti.

Uslijedile su tri meč lopte a već na prvoj, Štepanek je napravio duplu servis grešku. Viktoru je u zagrljaj odmah poletio Janko, a potom i Nenad Zimonjić i Miki Janković da bi potom svi zajedno na tribinama otpjevali "Marš na Drinu".

U prvom meču finala, Janko je sa 7:5, 7:6 savladao Tomaša Berdiha. Svjetski kup igra se od 1978. godine. Srbija je osvojila trofej u ovom takmičenju i 2009. godine.

Štepanek konačno pokazao kulturu

Češki teniser Radek Štepanek nije se proslavio u Dejvis kupu kada je poslije maratona sa Jankom Tipsarevićem na kraju srpskom igraču pokazao srednji prst.

Janka je to izuzetno pogodilo, ali je od tada prošlo dosta vremena pa je i njegove emocije nadvladao razum. Tipsarević je "hladan kao špricer" prošao pored Štepaneka u ovom finalu, dok je češki igrač po završetku meča sa Troickim prvo otišao do svoje klupe a onda i do Viktora i pružio mu je ruku. Nije teško biti fin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije