Tenis

US open: Stadion Artur Eš i dalje bez krova

US open: Stadion Artur Eš i dalje bez krova
US open: Stadion Artur Eš i dalje bez krova

Nacionalni teniski centar "Bili Džin King", na kojem se igra četvrti teniski grend slem sezone, US open, dobiće novi izgled, ali u 500 miliona dolara, koliko će rekonstrukcija koštati, ne ulazi postavljanje krova na stadion "Artur Eš".

Izvršni direktor Teniskog saveza SAD (USTA) Gordon Smit odbio je da kaže koliko će koštati renoviranje, koje će početi 2013. godine, ali je pomenuo stotine miliona dolara. Ipak, agencija AFP je objavila da će rekonstrukcija koštati 500 miliona dolara.

Između ostalog, teren sa 6.000 mjesta na tribinama pored stadiona "Luis Armstrong" biće izmješten i biće povećan kapacitet za 2.000 mjesta, biće pomjereno sedam teniskih terena da bi bilo više mjesta za gledaoce, ponovo će biti izgrađen i proširen stadion "Armstrong", čiji će kapacitet biti povećan sa 10.000 na 15.000 mjesta.

Direktor radova teniskog centra Deni Zosner rekao je da će dobavljanje dozvole grada Njujorka trajati oko godinu dana, zato što je potrebno i zemljište koje je u vlasništvu grada. Ono što ide na ruku členicima US opena jeste da gradonačelnik Majkl Blumberg podržava plan.

"Grad prepoznaje važnost da bude poboljšan objekat i podržava ovaj plan, tako da ovaj centar ostaje najbolje mjesto za održavanje US opena", rekao je Blumberg.

Među planiranim unapređenjima su dodavanje novih terena za trening sa prostorom za gledaoce i proširenja parkinga. Zosner je istakao da će poslije ovih radova organizatori turnira moći da prodaju 100.000 karata više, a biće omogućeni i direktni televizijski prenosi više mečeva.

Izgradnja će biti u fazama, a konačna faza uključuje ponovnu izgradnju stadiona "Armstrong". USTA očekuje da ta faza počne poslije turnira 2016. ili 2017. godine i da igralište bude spremno za turnir sljedeće godine.

USTA je zbog čestih problema sa kišom godinama sa inženjerima i arhitektama tragala kako da na stadion "Artur Eš", čiji je kapacitet 23.200 mjesta, stavi krov, ali je utvrđeno da stadion ne bi mogao da izdrži krov jer je na nestabilnom, močvarnom zemljištu.

Smit je rekao da je jedini način da teren bude zaštićen od kiše da bude izgrađena zgrada preko zgrade, ali je tu mogućnost odbacio jer bi to bio, kako je rekao, arhitektonski užas, koji bi bio i preskup.

Smit je istakao da će organizatori nastaviti da traže način za postavljanje krova na stadion i da će ga unaprijediti i nekim kozmetičkim detaljima tokom renoviranja.

"Stadion 'Artur Eš' je veoma dobro sagrađen. Vjerovatno će se koristiti još oko 30 godina", rekao je Smit, a prenijela Beta.

Gren slem krovovi

"Melburn park", na kojem se igra Australijen open, ima pokretne krovove na dva terena, a u planu je da bude napravljen i na još jednom.

Vimbldon, takođe, ima pokretni krov na centralnom terenu, a krov na Rolan Garosu bi trebalo da bude napravljen 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije