Zimski sportovi

Doživotna zabrana nastupa na OI za još petoro Rusa

Doživotna zabrana nastupa na OI za još petoro Rusa
Foto: N.N. | Doživotna zabrana nastupa na OI za još petoro Rusa

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je u ponedjeljak kako je kaznio još petoro ruskih sportista doživotnom zabranom nastupa na olimpijskim igrama zbog pozitivnog dopinškog nalaza sa posljednjih ZOI održanih u Sočiju 2014. godine.

Među novim prestupnicima su dvojica članova zlatnog boba četverosjeda Dmitrij Trunenkov i Aleksej Negodajlo, te dvije biatlonke Jana Romanova i Olga Viluhina, koje su bile dijelom štafete koja je osvojila srebrno odličje u utrci na 4x6 kilometara, dok je Viluhina bila srebrna i u pojedinačnoj trci na 7.5 km, prenosi Hina.

Ovime je broj ruskih sportista koji su ovoga mjeseca kažnjeni doživotnom zabranom nastupa na Igrama zbog korištenja dopinga porastao na čak 19.

MOO je odlučio ponovno testirati uzorke ruskih sportista iz Sočija nakon što je bivši prvi čovjek sada diskreditiranog antidopinškog laboratorija u Moskvi Grigorij Rodčenkov otkrio kakvim su se metodama služili djelatnici tog laboratorija kako bi zataškali korištenje dopinga od domaćih natjecatelja.

Iz MOO-a su objavili kako će Izvršni odbor na svojoj sjednici tokom sljedećeg mjeseca odlučiti o tome hoće li ruskim sportašima biti dopušteno učestvovanje na sljedećim ZOI u Pjongčangu (9-25. veljače 2018.) ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije