Zimski sportovi

Frojndu kruna u foto-finišu

Frojndu kruna u foto-finišu
Frojndu kruna u foto-finišu

Njemački ski-skakač Zeverin Frojnd osvojio je Svjetski kup zahvaljujući većem broju pobjeda ove sezone, koju je završio s istim brojem bodova kao Peter Prevc.

Frojnd je posljednje letove na Planici završio na sedmom mjestu, dok je Prevc bio drugi, pa su obojica skupila po 1.729 bodova. Pravila Svjetskog kupa su jasna po pitanju scenarija o istom broju bodova i tada se gledaju pobjede. Frojnd je po tom pitanju znatno nadmašio Prevca pošto je tokom ovogodišnjeg Svjetskog kupa ostvario devet trijumfa, a mladi Slovenac samo tri. Frojnd je na taj način postao treći Nijemac koji je osvojio Svjetski kup, poslije Martina Šmita i Jensa Vajsfloga. Nijemci su na "Kristalni globus" čekali od 2000. godine, kada je Šmit osvojio svoj drugi i ujedno posljednji. Vajsflog je Svjetski kup osvojio 1984. godine, takmičeći se pod zastavom Istočne Njemačke. Frojnd je, takođe, pomogao Njemačkoj da prestigne Norvešku po broju titula u elitnom takmičenju. Sada samo tri zemlje imaju više titula: Austrija (11), Finska (8) i Poljska (5). Takođe, njemački ski-skakač je postao prvi poslije Finca Janea Ahonena koji je u istoj godini osvojio titulu svjetskog šampiona na velikoj skakaonici i "Kristalni globus". Ahonenu je to pošlo za rukom 2005. godine. Na posljednjem takmičenju sezone slavio je Slovenac Jurij Tepeš ukupnim skorom od 436,4 boda, odnosno letovima od 230,5 i 244 metra. Drugi je bio Prevc, ispred Runea Velte iz Norveške.

Austrijska skijašica Ana Feninger odbranila je titulu pobjednice Svjetskog kupa trijumfom na posljednjem veleslalomu sezone u francuskom Maribelu, čime je osvojila i "Mali kristalni globus" u toj disciplini. Feningerova je slavila ispred sunarodnice Eva-Marije Brem i Slovenke Tine Maze. Austrijanka je pred posljednju trku imala 18 bodova manje od Mazeove, ali je Svjetski kup završila sa 22 boda prednosti. Feningerova je sakupila 1.553 boda, a Mazeova 1.531. Na taj način Feningerova je omogućila Austriji da nastavi apsolutnu dominaciju u Svjetskom kupu pošto je u konkurenciji skijaša i ove sezone najbolji bio Marsel Hiršer. On je u subotu postao prvi skijaš koji je prestižnu titulu osvajao četiri puta zaredom. Prije Hiršera po četiri naslova pobjednika Svjetskog kupa osvajali su Austrijanac Herman Majer, Švajcarac Pirmin Curbrigen i Italijan Gustav Toeni, dok je rekorder i dalje Luksemburžanin Mark Đirardeli sa pet "Velikih kristalnih globusa". Hiršer je, pored titule ukupnog pobjednika, osvojio i "Mali globus" u slalomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije